Friday, October 3, 2008

Lumetorm oktoobri alguses

3.oktoober 1978
Päev, mis vapustas Võrumaad
Reede õhtul lubas „Aktuaalne Kaamera” laupäevaks peamiselt sademeteta ilma. Tegelikult tuli ilm, mida meie põlvkond septembrikuu viimasel kuupäeval ei ole näinud. Ja kuigi „Aktuaalne Kaamera” laupäeva õhtul konstateeris, et Kagu-Eestis sadas lumelörtsi, võis seda, mis Võrumaal toimus, lugeda korralikuks lumetormiks. Pühapäeva hommikul mõõtis Võru Sordivõrdluskatsepunkti juhataja Viktor Jaakson lumekihi paksuseks 21 cm ja sademete hulgaks 26,9 mm. Temparatuur oli -1,5. Päike säras üle lume laastatud aedade. Puud, mis olid küllusliku õunasaagi kasvatanud, ei kannatanud õunte raskusele lisaks tulnud lumelasu välja ja murdusid. Põldudest oli vaevu aru saada, on nad koristatud või alles vilja kandmas. Esmaspäeva hommikul küsisin mitmelt poolt, kuidas olukord on.
/---/
VÄHESEKS JÄÄNUD ABISTAJAID ON
Kuldre kolhoosi peaagronoom Aasa Meier: „ Igas osakonnas tuli lund erinevalt. Sangaste-poolne osa sai vähem, Otepää-poolne kant rohkem. Urvastes tuli vist veel kõige rohkem. Keskuses on praegu 5 cm lund. Laupäeva õhtupoolikul läks elekter ära ja alles eile tuli tagasi. Puid murdis kõvasti, mõni tee oli sellepärast kinni.
Praegu võtame kartuleid, oma rahvaga. Ühtki abilist ei ole. Tallinna Pedagoogiline Kool pidi tulema, aga laupäeva õhtul ütles ära. Kuldre koolil on ka oma tunnid täis. Tartu Naha- ja Jalatsikombinaat tuleb homme, aga 30 inimese asemel on neil seni 6-7 väljas olnud.”
/---/
NAIMA NAVI

No comments: