Thursday, October 2, 2008

Edusammud

Töörahva Elu 18. märts 1948
Põllumajanduslike ühistute aruande-valimiskoosolekutelt
Urvaste põllumajanduslike ühistute edusammud
Urvaste vallas toimusid aruande-valimiskoosolekud Uue-Antsla piimaühistus ning Koigu ja Kirikuküla masinaühistutes. Koosolekutest selgus, et põllumajanduslik ühistegevus on vallas saavutanud märkimisväärseid edusamme. Suurt tähelepanu on põllumajandusühistud osutanud tootmistegevuse laiendamisele. Uue-Antsla piimaühistu omab korraliku ühiskondliku majandi, milles tõutäku ja kolme tõupulli muretsemisega on pandud alus edasisele loomakasvatuse arendamisele ning edukale tõuaretustööle. Kirikuküla masinaühistu ühismajandis teostati möödunud sügisel taliviljade külv sordiseemnega, samuti kavatsetaks eelolev kevadkülv teostada vaid kõrgeväärtusliku tunnustatud sordiviljaga, et juba lähemal ajal levitada sordivilja ühistu liikmete majandeisse.
Aruannetele järgnenud sõnavõtud paljastasid aga ühistute möödunud aasta töös ka rea tõsiseid puudusi. Uue-Antsla piimaühistu liikmed juhtisid ühistu juhataja tähelepanu kõigepealt Kassi koorejaama ehitamisküsimusele. Koorejaama ehitamiseks on koostatud projekt, ka osa ehitusmaterjali on kohale veetud, kuid juhatuse loiduse tõttu ei ole senini ehitustöödega alustatud ning osa ehitusmaterjale on hävimisohus. Samuti avaldati õigustatud rahulolematust postitalu asukoha kohta piimatööstuse ruumides, mis võimaldab kõrvalistel isikutel tööstuseruumidesse vaba sissepääsu. Koosolek võttis vastu otsuse teha valla täitevkomiteele ettepanek postitalu paigutamiseks mujale.
Teravat kriitikat arendati ühistute juhatuste töö kohta Kirikuküla ja Koigu masinaühistute ühisel aruandekoosolekul. Kehvik Toom, külavolinik Alop jt. tõid oma sõnavõttudes esile puudusi möödunud viljamasindamisperioodil, kus ei peetud kinni kindlaksmääratud töögraafikust. Samuti nõuti Koigu masinaühistule kuuluva veski töö parandamist ning tõsisemat suhtumist ühiskondliku majandi majandamisse. Valla šefi- Autotranspordi Peavalitsuse esindaja Võru autobaasi direktor Naruskov märkis, et valla šeff-organisatsioon on valmis osutama ühistule mitmekülgset abi tegevuse arendamisel. Autotranspordi Peavalitsus võib ühistuid abistada remontmaterjalidega, samuti elektrifitseerimiskavade teostamiseks turbiini ja generaatori muretsemisel, remonttöökojam sisustamisel, veski sisseseade täiendamisel, veoauto muretsemisel.
Järgnevalt tõsteti liikmete Toome, Rebase, Kapi jt. poolt üles Kirikuküla ja Koigu masinaühistute liitumise küsimus. Pärast elavaid sõnavõtte võtsid mõlema ühistu üldkoosolekud ühinemise otsuse üksmeelselt vastu ning otsustasid nimetada uue ühistu Vana-Urvaste põllumajanduslikuks ühistuks. Uue ühistu juhtimine usaldati 7-liikmelisele juhatusele, kuhu valiti eesrindlikud talupojad K. Teemägi, V. Paluteder, J. Alop, A. Aedmaa, E. Varjun, A. Zius ja A. Saar. Uuele juhatusele anti konkreetsed juhtnöörid edaspidise töö organiseerimiseks.
O. Epa.

No comments: