Thursday, October 2, 2008

Aprill 1948

Töörahva Elu 10. aprill 1948
Karjasaadusi riigile!
Hästiorganiseeritud piimavarumine Uue-Antsla piimaühistus
Piimanormide korrapärase laekumise kindlustamiseks on tähelepanuväärse töö teinud Uue-Antsla piimaühistu juhatuse liikmed ja piimatööstuse töötajad. Selgitustööks riiklike varumiskohustuste kiire täitmise vajadusest kasutatakse oskuslikult kõik võimalused, eriti hästi on korraldatd piima vastuvõtupunktides varumisalane näitlik agitatsioon.
Meierei piima vastuvõturuumis on seinal graafik normikohustuste täitmise kohta, milles on märgitud iga piimatooja müügikohustus ja selle täitmine viispäevakute kaupa. Samas on korrapäraselt ilmuv seinaleht „Piimatooja“, mis iga numbriga muutub huvitavamaks ja toob kaasa palju uut. Seinalehe artiklites kõneldakse eesrindlikest piimanormide täitjaist, antakse nõu piima kvaliteetseks säilitamiseks, piitsutatakse normikohustuste täitmisega viivitajaid. Seinalehest selgub, et ausate naabrite põlualused on keskmik Karl Värton ja Johannes Ilp. Neist esimesel on möödunud aastast umbes 1000-kiloline piima võlgnevus, kuna J. Ilp võlgneb riigile normikohustuse arvel 400 kg piima.
Meiereis ei puudu ka nägus autahvel. Siia on kantud talupidajad, kes on täitnud rohkem kui poole aasta osa piimanormist. Esimesed eesrindlaste loetelus on keskmiktalupojad Karl Urb ja Peeter Künnäpä. Esimesel on tänavu piimanorm ületatud 100 kg, teisel 45 kg võrra. Autahvlilt näeme, et ka kehviktalupidajal Riho Reimol on täidetud aasta piimanorm. Samuti leidub eesrindlaste loetelus kehvik Anna Maaritsa nimi, kes piimanormi on täitnud enam kui kahekordselt.
Uue-Antsla piimaühistu juhid teavad, et parim agitatsioonivahend on just isiklik eeskuju. Seepärast on juhatuse liikmed alati esimesed kohustuste õiendajad riigi ees. Ühistu esimehel R. Kiidronil onpiimanorm täidetud rohkem kui poolaasta ulatuses, hästi on oma kohustust täitnud ka juhatuse liige keskmik E. Paal. Juhatuse liikmed käivad sageli taludes, ergutades mahajääjaid ruttama normikohustuste täitmisega.
Hästiorganiseeritud töö on kindlustanud edu. Nii täitis Uue-Antsla piimaühistu I kvartali toodanguplaani 125-protsendiliselt. Urvaste, Linnamäe ja Antsla valdade juhtivailt töötajailt kuuleb Uue-Antsla piimaühistu arvel vaid kiitvaid sõnu, sest piimaühistu juhatus ei jää ka edaspidi lootma valdade varumisorganitele, vaid rakendab kõik agitatsioonitöö vormid piima laekumise kiirendamiseks. L. Vask



Töörahva Elu 10. aprill 1948
Vaabina rahvamajas puuduvad istepingid
Rändkino nr. 1 andis järjekordse etenduse Vaabina rahvamajas. Film „Aleksander Nevski“ leidis rohkearvulise vaatajaskonna poolt täit tunnustust. Kahjuks pidi aga enamik kinokülastajaid püsti seisma, kuna Vaabina rahvamajas puuduvad istepingid. Saalis oli ainult 3-4 pinki, mis suutsid aga mahutada vähe rahvast.
Rahvamaja juhatajal L. Helmil tuleb kiiresti astuda samme selleks, et rahvamajja saaksid lähemal ajal muretsetud istepingid. V. Saavel

Töörahva Elu 15. aprill 1948
Tubli töö Tilso veskis
Urvaste mäekupleid ja Uhtjärve ürgorge looritab veel tihe pimedus, kui juba on kogunenud Tilso mootorveski ette pikk hobuvoor. Siia on tulnud Urvaste ja ümbruskonna valdade talupidajaid, kellel koormas vili jahvatamiseks, kellel kotid seemneviljaga selle puhastamiseks.
Tilso veski töö on teeninud ümbruse talupidajate täie rahulolu. Töökvaliteet ei jäta midagi soovida. Viljapuhastamise seadeldis sai veski tööliste E. Pallitsa ja A. Liivamäe poolt talv el eeskujuliku remondi. Samuti peetakse täpset arvestust võetava mativilja kohta. Viimase kolme kuu jooksul on veski andnud riigile 12 000 kr mativilja üle plaani.
Veski juhataja demobiliseeritud rindevõitleja H. Raud kõneleb: “Veski tööd on tublisti abistanud Urvaste valla seff, Autotranspordi Peavalitsus, tulles meile appi mootorite uute osade muretsemisel. Nüüd võib töö kesta häireteta ja 1. mai väärikaks tähistamiseks pingutame kõiki jõude, et täita ja ületada tööplaan. E. Kähr

No comments: