Thursday, October 2, 2008

Karjasaaduste varumisplaanist nii ja naa

Töörahva Elu 27. märts 1948
Karjasaadusi riigile
Urvaste talupojad säilitavad austavat esikohta
Urvaste vallas muutub karjasaaduste varumine päev-päevalt hoogsamaks. Paljud eesrindlikud talupojad on oma müüginormid täitnud poolaasta ja enamgi ulatuses. Nii on keskmiktalupidaja O. Paluoja toonud normikohustuste katteks meiereisse üle 1000 kg piima, lihanorm on tal tunduvalt ületatud, villa ja munade normikohustus täidetud kvartali ulatuses. Keskmik O. Potter on täitnud kolmveerandaasta piima- ja lihanormi, villa on tubli talunik andnud riigile 200 grammi üle normi. Aasta liha- ja villanormi on täitnud külakehvik J. Kraav. Talupojad K. Urval, A. Pähnamets, J. Urval jt. veavad piima kolmanda kvartali arvel.
Saavutatud edu ei ole juhuslik, vaid hästi organiseeritud varumistöö tulemus. Külades ja taludes arendatakse laiaulatuslikku selgitustööd varumiskohustuste kiire täitmise vajadusest, järjekindlalt arutatakse varumisküsimusi rahvakoosolekutel. Müüginormide täitmise eesrindlased kantakse autahvlile. Innustavat eeskuju annavad talupoegadele rahvasaadikud. Nii on Kuldre külanõukogu saadik J. Kerik täitnud aasta lihanormi, kolmandiku piima ja enam kui veerand osa villa ja munade müügikohustustest. Urvaste külanõukogu saadik L. Lüüs on täitnud liha- ja piimanormi poolaasta ning munade ja villa müüginormid aasta ulatuses.
Tõhusasti aitab karjasaaduste varumise organiseerimisele kaasa põllumajanduskomisjon, teostades kontrolli müüginormi täitmise üle taludes. Põllumajanduskomisjoni esimees E. Kallion on täitnud piima- ja lihanormist enam kui pool. E. Kähr


Töörahva Elu 30. märts 1948
Neist, kes kisuvad Kuldre külanõukogu tagasi
Karjasaaduste varumisplaanide täitmisel on kogu maakonna talurahvale teenäitajaks Urvaste valla Kuldre külanõukogu talupidajad. Kuid leidub siingi talupidajaid, kellede mõtted ja teod lähevad vastassuunas külanõukogu talurahva töötava enamiku ausatele püüetele. Nõnda tahavad talupidajad Johan Glokman ja Nikolai Tell karjasaaduste riiklike müügikohustuste saboteerimisega heita varju külanõukogu talurahva heale nimele. Kumbki talupidaja ei ole andnud käesoleva aasta normi katteks ühtki kilo piima ega liha. Eriti J. Glokmanni tunneb külarahvas „vedelvorstina“, kes kõik talutööd on laokile jätnud, tehes tööd „ainult oma tarbeks.“
Kuid nõukogude seadus ei anna väänata iga nahavedaja jaoks! Seda teadku nimetatud talupidajad, või vastasel korral ootab neid nõukogude seaduste alusel range karistus.
E. Kaur

No comments: