Wednesday, October 8, 2008

Karskusselts logiseb, jälle teevad häält Leis ja Leppik

Isamaa 27. märts 1908
Kodumaalt.
Urvastest. Pühap. 16. skp. peeti Urvaste karskuseseltsi „Koidu“ koosolek kohalises koolimajas ära. Päevakorral oli muuseas seltsi ümbermuutmise küsimus. Osavõtmine oli väike, seltsi liikmetest olivad ainult pooled ilmunud. Seltsi esimees hra Leis ja abi hra Leppik rääkisivad päikese sistemist ja tema sündimisest. Hra Leppik rääkis maitseainest ja tema tarvitamisest. Iseäranis rääkis ta alkoholi ja tubaka ajaloost ja nende tarvitamise tagajärgedest.
Naljakaid vaielusi sünnitas küsimus: kas on tantsimine kasulik. Viimaks jõuti otsusele, et tantsimine siis kasulik on, kui parajal mõõdul ja puhtas õhus tantsitakse.
Pikka vaielust sünnitas seltsi ümbermuutmise küsimus. Esimehed pandsivad ette lonkavat karskuseseltsi lõpetada ja tema asemele Võru hariduse seltsi haruseltsi asutada. Nende kõne oli kokkuvõttes järgmine:
„Meie karskuse selts on 16 aastat töötanud. Selle aja sees pole ta midagi (?) ära suutnud teha. Viimasel ajal hakkab seltsist osavõtmine kaduma. Praegu on seltsil umbes 30 liiget, kes kõik avalikud Bachuse teenijad (?!) on. Koosolekule ilmuvad ainult noored, kes sel põhjusel siia tulevad, et siin keskööni jalgu keerutada. Kui meie karsklased olla ei suuda, siis heidame eneselt variseeriliku karskuse ära, sest see häbistab karskust!“
Viimaks pandi asi hääletamise alla; võit jäi seltsi ümbermuutmise vastastele. Sellepääle ütlesivad esimehed endid seltsi eestseisusest välja. Hrad Leis ja Leppik tahavad nüüd Uue-Antslasse haridusseltsi asutada. „M. Kod“

No comments: