Monday, January 19, 2009

Tõsine probleem jätkub

Elu 19. jaanuar 1929

Õp. J. Valk Linnamäel

*Pidas jutluse enesekaitseks

Nagu paljudel teada, on Urvaste koguduses õpetaja Valk’i perekonnaseisu registreerimise ametist äraastumisega õige keerulised lood. Õp. Valk ütles enese registreerimisametist ära, mis asi isegi riigikohtusse ulatas, kus õpetaja Valk võiduga välja tuli. Koguduse täiskogu aga äraastumisega nõus ei ole ja tahab veel käesoleval aastal registreerimist kiriku juure sisse sääda. Ähvardatakse isegi õpetaja Valk’i palga arvel registreerimise ametnikku palgata. See teeb juba õpetaja Valk’ile hirmu, mille pärast tema on hakanud koolimajades jutlusi korraldama, mis mõeldud enesekaitseks.
Pühapäeval 13. skp. oli õp. Valk Linnamäel. Alguses oli jumalateenistus kiriklise korra järele ja siis esines ta avaliku seletusega. Õp. Valk leidis perek. seisu ametniku ameti mahapanemise põhjust ainult kantselei kuludest, mis registreerimisega ühenduses on. Kiriku sissetulek olla 350,000 senti aastas, aga sellest ei jatkuvat kogudusel võimalust registreerimiskulusid kanda. Põhjus on iseenesest väiklane. Kiriku sissetulekust jatkuks küll registreerimise kuludeks, aga mitte õpetajale eriliseks tasuks selle töö eest. Nii tõendas õpetaja seda isegi, et 3 tundi iga päev, mis ära kulub registreerimise toimingu juures, ei saavat ükski inimene ilma palgata teha.
Kui nüüd kiriku täiskogu õpetaja palga arvel peaks registreerimise ametniku palkama, siis pole küll ime ütelus: “Ei tule mägi Muhamedi manu, vaid Muhamed mäe manu”.

Samal teemal meeldetuletuseks
http://minevikuurvaste.blogspot.com/2008/05/kirikupetaja-ei-tahtnud.html
http://minevikuurvaste.blogspot.com/2008/10/kirikupurelemised-jtkuvad.html
http://minevikuurvaste.blogspot.com/2009/01/huvitav-probleem-kirikupetajaga.html

No comments: