Friday, May 2, 2008

Kirikuõpetaja ei tahtnud perekonnaseisuametnik olla

Võru Teataja 1. mai 1928
Õpetajad ja perekonnaseisuamet
Urvaste õpetaja kaebus Riigikohtus
Möödunud reedel olid riigikohtus arutusel õpetajate J. Treumanni ja J. Valki kaebused, kes kumbki ennast perekonnaseisu ametniku kohustest paluvad vabastada.
Õpetaja Treumanile oli siseminister vastanud, et palve rahuldamisest seaduslik alus puudub.
Siseministri otsuse peale kaebas J. Treumanni volinik kohtusse. Asja arutamisel seletas volinik, et käesoleval juhusel tuleb käia hariliku riigiteenistuse seaduse järele, mis ametnikul lubab ametist lahkuda omal vabal soovil.
Siseministri volinik, ministeeriumi pääsekretär E. Maddisson puudutas küsimust kõige pealt vormilisest küljest.
Kas võib koguduse õpetaja kaevata.
Tema arvates peaks vastus eitav olema. Vaimulikud registreeriti perekonnaseisu ametnikuks luteri-usu keskühingu, konsistooriumi kaudu. Ka vallandamine peaks sama teed konsistooriumi kaudu käima. ja kaevata oleks võinud kas konsistoorium ehk äärmisel juhtumisel kogudus. Neil kaalutlustel palus hra Maddison kaebust läbivaatamiselt kõrvaldada.
Advokaat Sumberg tähendas, et ei ole õige see, nagu peaks konsistoorium kaebama.
Ka ei saa kuigi tõenäoliseks pidada seda, et perekonnaseisu ametniku kohustused igale vaimulikule sunduslikud. Meil on ainult üks sunduslik teenistus, see on kaitseväe teenistus. Ei või olla, et vaimulikel veel teine sunduslik teenistus
on. Tegelikult oleks see ka läbiviimatu.
Urvaste õpetaja J. Valk oli oma ametivabastamise palve esitanud teisiti, nimelt konsistooriumi kaudu ja ministeeriumi vastus on talle ka konsistooriumi kaudu tulnud. Vabastamise palve on õp. J. Valk esitanud vastavalt koguduse nõukogu soovile. Nimelt on nõukogu leidnud, et perekonnaseisu muudatuste registreerimine nõuab suuri kulusid ja ühel häälel otsustatus siis soovi avaldada, et õpetaja loobuks perekonnaseisu ametniku kohustustest. Riigikohus määras otsuse kuulutamise edasi lükata 15. maile.

No comments: