Friday, May 2, 2008

väga kriminaalne lugu

3. mai 1928
Urvaste vargabande paljastatud
Terve rida vargusi avalikuks tehtud
Juhiks oli mahalastud röövmõrtsuka Jalajase asemel Raag
Urvaste ja Kärgula ümbruskonnas said vargusjuhused õige sagedaseks nähtuseks. Veel käesoleval aastal tuli mitmes kohas sissemurdmist ette, kus ära viidi mitmete kümnete tuhandete eest kraami, kuid vargad jäid siiski tabamata.
Viimastel päevadel on suudetud varastele jälile saada.
Tähelepanu hakati pöörama Urvaste asunduses elutseva Raagi pääle. On selgusele jõutud, et Raagi vargaseltskonna poolt on käesoleva aasta jooksul toime pandud viis murdvargust. Viimse murdvarguse on nad toime pannud Urvaste Lõhtsu talus. Siin on Raagil abiks olnud Urvaste as. elutsev Vaga ja Kassi asunduses elutsev A. Kalla. Viimane on esimest korda murdvargusest osa võtnud ja sugulussidemete tõttu vargaseltskonda sattunud. Ta võttis hiljuti Raagi sugulase omale naiseks ja selletõttu sai nende seltskonda.
Kõik varem Urvastes ja Kärgulas toimepandud vargused on Raagi vargaseltskonna töö, mille kohta kindlad andmed olemas. Raag on juba vana varas. Tema juurest leiti paari aasta eest tagaotsitav röövmõrtsukas Jalajas, kes maha lasti. Jalajas oli selle vargasalga juht. Hiljem jäi juhiks Raag.
Ümbruskonna inimesed ei julgenud aga Raagi avalikult kahtlustada, sest kõiki hoidis hirmul selle vargabande jultunud tegevus.
Omal ajal, kui Jalajas elas, püüti teda mitmel korral tabada, kusjuures vastastikusel tulevahetusel mitmed haavata said. Kuuldavasti on Raagi vargustesse segatud paljud tema sugulased.

No comments: