Saturday, May 17, 2008

Urvastlased sulidega kimpus

Võru Teataja 17. mai 1928
Urvaste mehe seiklused mustlasega
Läinud nädalald peeti Otepää alevis laata, kuhu ka Urvaste valla “Veski” talu omanik hobust müüma läks. Et hobusest paremat hinda saada, palkas Jaan Jürgenson vahetalitajaks tundmata mustlase. Peagi leiti ostja ja kaup sobis. Rahamaksmise juurde poetas enese ka abimees-mustlane. Jürgenson raha läbi lugedes andis omakord raha ka mustlase kätte lugeda ja pistis alles siis oma taskusse. Jõudes oma vankrini, märkas Jürgenson, et 50 krooni puudub, mille arvatavasti mustlane “kogemata” oma taskusse lasknud libiseda. Asjast politseile teatades, ei leitud enam mustlast ega hobuseostjat. Olid kadunud just kui maaalla.

Võru Teataja 17. mai 1928
Ahviteooria laieneb
Inimesest tehakse ahv
Loodusteaduses räägitakse, et inimene on ahvist arenenud. Viimasel ajal seletasid mõned Ameerika teadusmehed, et ahv on koguni inimesest arenenud. Selle väite teebki tõeks ümber uus “teadus”. Nimelt liigub viimasel ajal maal palju igasuguseid agente ümber. Urvastes on nendest otse uputus. Üksteise võidu käivad päevapildi suurenduse agendid ümber ja meelitavad usklikke maainimesi oma poole. Lubatakse teha korralikku pilti, kuid tõeliselt tehakse ainult must “hernehirmutis” papile.
Keegi vanaeit Urvastes, kes oma kadunud mehega mitukümmend aastat õnnelikku abielu elanud oli, laskis ühel niisugusel agendil valmistada oma kadunust suurendatud pildi. Ent kui sai pildi kätte, ei tundnud ta oma meest mitte. Tõelikult polnudki mingi inimese pilt, vaid vaadates pilti jõllitas sealt eht gorilla nägu vastu. Vanal inimesel polnud midagi teha. Agendi pealekäimisel pidi raha ikkagi ära maksma ning sai selle eest “ehtsa ahvi portree.
-er

No comments: