Tuesday, May 27, 2008

jama ikka sel vene ajal

Kolhoosi elu 27. mai 1958
MIKS...
Uus neljarealine sigala anti “Siiriuse” kolhoosis ekspluatatsiooni 1957. a. kevadel. Aasta on möödas. Hoone on uus, aga siiski on nii mõndagi, mis silmale on valus vaadata.
Isevärvuv veepaak
1956. a. toodi Võru jaekauplusest veepaak, et uude sigalasse vesivarustus sisse seada. Hiljem selgus, et veepaak on liiga suur. Väljas lageda taeva all on tuhandeid maksnud veepaak elanud üle kaks talve. Endise helesinaka värvi peale on hakanud ilmuma punakas-pruun värvitoon. Juhatus peaks kiiresti otsustama, mida paagiga ette võtta.
Tööd saaks kergendada
Möödunud sügisel seati sigalasse vesivarustus torustiku kaudu pumba abil 100 m kaugusel asuvast lättest. Veepumpamiseks osteti elektrimootor. See lebab praegu kasutamatult aidas. Miks? See vajab väikest kohendamist spetsialisti-meistrimehe poolt. Seda ei ole suudetud teha.
Seatalitajad Amanda Kiidron ja Hilda Kuld näevad iga päev mitu korda päevas suurt vaeva vee pumpamisega sigalasse. See tuleb teha käsitsi ja on väga väsitav.
Kuhu panna puud?
Välisilme on sigalal korratu, siin leidub rauatükke, vana aurukatla rattaid ja igasugust muud prahti. Sigala juurde on kütteks veetud puud laiali lageda taeva all vihma käes. Ehitusbrigaad võiks teha puude panipaiga. See ei nõua sugugi suurt töövaeva ega kulutusi.
I. EERI

No comments: