Friday, January 9, 2009

Huvitav probleem kirikuõpetajaga

Võru Teataja 10. jaanuar 1929
Keerdsõlm Urvaste koguduse elus

Õp. J. Valk’i ei kinnitatud. Kuidas asja lahendada.
Nagu ajakirjanduse kaudu juba paljudele teada, ütles Urvaste koguduse õpetaja J. Valk endise kirikunõukogu hääkskiitmist mööda end koguduse perekonnaseisu registreerimise ametist lahti, missugune asjaolu isegi riigikohtuni ulatus ja viimaks J. Valk’i võiduga lõppes, nõnda et tema sellest ametist lahti sai. Niisuguse asjaolu järelduseks oli, et kõik tähtsamad koguduse arhivaalid siseministeeriumi ettekirjutuse järele politsei võimuga ära viidi, nõnda et Urvaste kogudus enam ühtegi tunnistust jne. välja ei saa anda ja kogudus ainult jutluse toimimist ning matmise talitust praegu toimetab.
Kiriku täiskogu aga sellega rahule ei jäänud ja tegi omal viimasel koosolekul kiriku nõukogule ülesandeks perekonnaseisu registreerimist koguduse juures hiljemalt jaanuarist 1929. a uuesti sisse seada. Praegune kiriku nõukogu on asjast hoolega kinni pidanud, mille tulemuseks oli see, et konsistooriumi kaudu õp. Valki uuesti siseministeeriumile Urvaste koguduse perekonnaseisu ametniku kohustustesse paluti kinnitada.
Nüüd on ministeerium selle palve tagasi lükanud ja õp. Valki perekonnaseisu ametisse kinnitamata jätnud.
Et aga Urvaste koguduse täiskogu vastuvaidlemata tahtmine on, koguduse juure registreerimise ametit sisse seada, siis tekib nüüd küsimus, kuidas asjast siin üle saadakse? Vist tuleb siin õp. J. Valk’i palga arvel teine abiõpetaja juure palgata, kes siis ka perekonnaseisu ametnikuks hakkaks.

No comments: