Friday, January 30, 2009

"Edasi" kolhoos - õiges suunas? - 50 aastat tagasi

Kolhoosi Elu 31. jaanuar 1959
Õiges suunas
„Edasi” kolhoosi mullused sissetulekud ulatusid 1 404 000 rublani. Veisekasvatus andis 501 000 rbl., seakasvatus 342 000 rbl. ja heinaseemnest saadi 220 000 rbl. Teisipäeval peetud kolhoosi aruande- ja valimiskoosolekul jäigi kõlama mõte: majandi areng kulgeb õiges suunas.
Varematel aastatel jäi „Edasis” nõrgaks karja suvine söödabaas. Möödunud aastal moodustas suvine väljalüps aga 57% aastalüpsist, seega 10 protsenti enam kui paar aastat tagasi. See saavutati eelkõige karjakoplite rajamisega põllule. Kolhoosi karjakoplite pindala on 65 ha. Lähemail aastail see kahekordistub, nii et iga lehma kohta tuleks 0,6 ha kopleid. Koplite pinna suurendamine võimaldas alandada piima omahinda ja saada kõrgemat toodangut.
Rõõmustava asjaoluna võib märkida, et kolhoosis kasvab ka põllukultuuride saagikus. Kuigi teravilja pindala vähenes, saadi mullu 100 t vilja rohkem kui 1957. a. Hektarisaak kasvas enam kui 3 ts võrra ja moodustas 17 ts. Saagikuse tõus võimaldas eraldada rohkesti teravilja söödafondi ja maksta normipäeva kohta 2,5 kg vilja. Ainult Elva rajooni Valguta kolhoosis ületab normipäeva kohta antava vilja hulk #Edasi” oma – seega on viimane vabariigis töötasu ühe komponendi osas 2. kohal. Rahaline normipäevatasu on „Edasis” 8 rbl.
Uued varumishinnad võimaldasid saada hea sissetuleku linakasvatusest. Iga linapõllu hektar andis 6,5 ts kiudu ja 5 ts seemet.
Heinaseemne keskmiseks hektarisaagiks tuli 4, 6 ts. Selle majandusharuga jäädi rahule.
Üldkoosolekul rõhutati, et ka käesoleval aastal on vaja pidada kinni õigest suunast: toota kõvasti piima ja veisekasvatuse baasil arendada seakasvatust. Tänavu otsustati rajada 20 ha kultuurkopleid põllule, teha Avisoos 70 ha looduslikku heinamaad kultuurniiduks, viia põldheina protsent külvipinnas 35-ni. Kasvatatakse söödakapsast 5-6 hektaril ja valmistatakse iga lehma kohta vähemalt 6 t silo. Hea eduga on kasutatud silomaterjalina põldheina, millest valmistatud silo on kõige odavam. Ka lehmade arv kasvab pidevalt.
Teravalt tõsteti koosolekul üles töödistsipliini küsimus. 36 kolhoosi liiget ei töötanud välja normipäevade miinimumi. Seetõttu tuli kasutada šeffide abi, millega kasvas saaduste väljaminek.
Kolhoosis hakatakse tänavu ehitama viljakuivatit, mille läbilaskevõime on 15 t ööpäevas. Ilmtingimata tuleb leida võimalusi ka peoruumide saamiseks, kas või vande hoonete ümberehitamisega.
J. ELLEN

No comments: