Friday, January 23, 2009

Seebikas vallavaese pärandusega

Võru Teataja 24. jaanuar 1929

Kui suri rikas vallavaene Urvastes
-siis kahtlustati teisi vaeseid tema raha võtmises.

Detsembri kuul läinud aastal suri Urvastes vallavaene H. N., kes oli tuntud äärmiselt ihne vanapoisina. Niisuguse kokkuhoiu juures pidi H.N inimeste teadmist mööda kogunud olema tagavaraks 300 krooni raha ja pääle selle veel kuldraha Vene ajast. Kui H.N suri, jooksid tema lähemad sugulased kõik tormi vaestemaja juurde, mitte selleks, et vaatama minna surnut, keda nemad tema elupäevadel näha ega kuulda ei tahtnud, vaid, et kätte saada tema järelejäänud varandust.
Toodi ära mis kätte saadi. Rahalist kapitali said “õnneotsijad” kätte ainult 10 kr. Eesti ja üks 5 rubl. Vene kuldraha. Niisuguse tagajärjega ei jäänud H.N “seaduslikud pärijad” muidugi rahule ja andsid “kassatsiooni kaebuse” politseile sisse, süüdistades teisi vallavaeseid tolle 30.000 omandamises. Politsei kuulas asja seaduslikus korras üle, kus vallavaesed hirmunult seletasid, et nemad on sellest patust puhtad.
Nõnda ei annud kogu varade tagaotsimine rahalisest küljest mingit tagajärge selles ulatuses nagu asjaosalised olid arvanud.
Kuna nimetatud varanduse otsijad valla kodanike keskel isesuguste inimestena tuntud on, siis räägitakse korduvalt käesolevast sündmusest. Olgu kuidas on, kuid kui ei tahtnud H.N. lähemad sugulased kadunud H.N tema elupäevadel näha, siis ei oleks ka tema varasid tarvis olnud taga “nuhkima” minna pääle surma.

No comments: