Thursday, December 4, 2008

Võru Teataja 4. detsember 1928
Urvastes tuletati meelde 1. dets.
Isamaaline kõne maskeraadil
Laupäeval, 1. detsembril korraldas noorsoo liit “Siirius” Antsla Köstrimäel maskeraadi. Et liidul praegu oma piduruumid puuduvad, kuna aga uus ehitatav rahvamaja ikka uusi ja uusi väljaminekuid sünnitab, siis on n-l. “Siirius” sunnitud tihti pidusid korraldama, et vähemalt kulusid katta. Kuna kitsad ruumid pidusid korraldada ei luba, siis on katsutud maskeraadidega õnne, mis ka end täiesti ära tasub.
Sääraseil põhimõtteil oli korraldatud ka möödundu maskeraad. Rahvast oli kokku tulnud keskmiselt, nende hulgas ka viis-kuus inimest maskeerituna. Erilist tähelepanu tõmbasid enestele rahvariietes neiud ja kaks nukku. Esimese auhinna vääriliseks tunnistati ainult üks rahvariietes Eesti neiu. Teise ja kolmanda auhinna pärisid kaks nukku.
Keset ülevat ja rõõmsat meeleolu katkestati pidutsemin eja kohalik köster härra J. Vassil pidas päevakohase ilusa kõne, kus tuletati meelde 1. detsembri ohvreid, neid noori ja vanu, kes ei hoolinud millestki, keda ei kohutanud tagasi vaenlase surmakuul, kes ohverdasid isamaaaltaril kõige kallima – oma elu. Vaikides ja leinameeleolus kuulati kõnet. Kui lõpuks härra Vassil ette paneb, et mälestada langenuid hümni laulmisega, siis ei taha isamaaline meeleolu raugeda ja lauldakse veel ühiselt mitmeid teisi isamaalisi laule. Muuseas laulab ka publiku soovil n.-l. “Siiriuse” laulukoor mõned laulud ja ülevas meeleolus mindi laiali.

Võru Teataja 4. detsember 1928
Paluks neid ausaid inimesi, kes teavad midagi kodust äraläinud
poisikese Richard Pihus’e üle, teadustada tema elukoht Urvaste rajooni konstaablile. Tundemärgid: 15 a. vana, juuks eest ja tagant ühe pikkune, paljas täpp pääs, kange suitsetaja, suure mehe valge lambanahkne kasukas seljas.

No comments: