Sunday, December 7, 2008

Kõik kõik on uus detsembrikuus

Elu 8. detsember 1928
Kirikukoor Urvastesse
Juba ammu oli kiriku keskkorralduse poolt kogudustele ja nende õpetajaile kohuseks tehtud, et igasse kogudusse saaks asutatud kirikukoor. Koori ülesandeks pidi olema tähtsamail pühadel jumalateenistuse ilustamine lauluga ja vaimulikkude kontsertide andmine. Esialgu pidid toimuma kontserdid ainult igas koguduses eraldi. Selle järele tuleksid korraldamisele koguduste vahelised ja maakondlised kontserdid ning lõpuks üleriikline vaimulik kontsert.
Seni oli ses suhtes Urvaste surnud punktis, kuigi kohalik köster härra J. Vassil seda igatpidi katsus paigalt nihutada. Üheks väga tähtsaks küsimuseks, mis takistas koori asutamist, oli valgustuse ja kütte asi.
Nüüd aga on kirikunõukogu selles asjas koorile vastutulnud ja lubab veel mõningaid muidki vähemaid kulusid kanda.
Veel sünnitas raskusi lauljate puudus. Teatavasti on Uue-Antslas ise laulukoor ja säält lauljate saamine võimata. Ka Urvastes tegutseb laulukoor Noorsoo liit “Siiriuse” nimel.
Kuid tahes või tahtmata pidi ka sellest kuidagi üle saama. Nii astusidki N.L. “Siirius” ja härra J. Vassil läbirääkimistesse, mille tulemuseks oli, et Liidu lauljad hakkavad ka kirikukooris laulma ja et koor astub samuti mõningail Liidu pidudel üles. Ettevõte on igatahes tervitatav ja selleks koorile ning koorijuhile jõudu ja püsivust.
Nowbody

Võru Teataja 8. detsember 1928
Uus meierei Restus
Pühapäeval, 16. dets., avatakse Restu piimaühingu uus hoone. Hoone on suurim ja kaunim kogu ümbruskonnas. Ta on kahekordne. Alumine kord on kivist ja mahutab masinaruumid, piima vastuvõturuumid ja või hoiuruumid. Teisel korral asuvad elukorterid, koosolekute saal ja juhatuse ruumid.
Maja järele oli juba ammu suur tarvidus, sest endine hoone oli suure võitoodangu läbikäigu tõttu väga kitsas.
Maja avamist on otsustatud pühitseda suurejooneliselt. Viimane pääkoosolek määras pidustusteks 300 krooni. Samal pääkoosolekul määrati ka mõnedele majaehitamisega seotud isikutele kogusummas 150 krooni lisatasu.

No comments: