Monday, December 15, 2008

Ja lihtsalt põllumehe elust-olust

Elu 15. detsember 1928
Põllumehe elu-olu Uue-Antslas
Ka U.-A. põllupidajatele on tänavune aasta üks kehvemaid. Keskmist saaki andis ainult rukis, nisu, põldhein ja aasahein, kuna suvivilja saak oli tuntavalt vähem. Ainult õlesaagi üle võib rahul olla. Suvivilja saak 35-50 ha taludes, kus saadi 200-250 vakka suivilja, ulatub tänavu ainult 75-150 vakani. Ka linasaak on alla keskmist. Peaaegu täiesti ikaldas kartul, millest saadi parematel maadel kõigest 2-3 seemet. Loomatoidu juurikatest andis turnips kaunis hääd saaki, kuna peet alla keskmist.
Raskele ajale vatamata ei vähendata piimakarja, vaid jõutoitude juureostmisega loodetakse karja üle talve pidada. Ent selle vastu vähendatakse sigade ja lammaste arvu, sest viimast on kergem suurendada. Valusamaks küsimuseks on seemnevilja muretsemine tulevaks kevadeks, eriti neile, kes laenasid seemnevilja juba läinud kevadel. Paljud põllupidajad ägavad suurte võlakoormate all, sest tulude puudusel on nendest raske pääseda. Tänavune vihmariaks suvi on ergutanud siinseid põllumehi maaparandusele riiklisel toetusel kui ka omal jõul.
Mis puutub seltsiellu, siis võib öelda, et sellel alal on elavust. Eriti poolehoidu on võitnud rahva poolt kohalikult haridusseltsilt ettekantud näitemängud “Kuldre” avaras rahvamajas. Ärksamate põllumeeste algatusel asutati ka uus piimaühing, mis algab tegevust uuel aastal 3 koorejaamaga. On märgata püüdmist ja tahet mitmel alal, ent ainuke suurim pahe, mis massilise kuju omandab, on – alkoholi tarvitamine.
Farmer

No comments: