Monday, December 15, 2008

Vastab meie rahvasaadik

Töörahva Elu 15. detsember 1978
ÜKS KÜSIMUS VIIELE DELEGAADILE
MILLISEID SAAVUTUSI HINDATE KOLMEL VIIMASEL TÖÖAASTAL KAALUKAMAKS JA MILLELE KESKENDATE OMA TÄHELEPANU PRAEGU?
TIIU KAJAVA, NSV Liidu Ülemnõukogu saadik, Kuldre kolhoosi seakasvatuse ja tõuaretuse zootehnik.
Loomakasvatuses pean üheks olulisemaks ehitustegevust. Pärast „Edasi” ja Kuldre ühendamist tuli ehitamine tõsiselt käsile võtta, sest senised loomakasvatushooned olid laiali pillatud ja enamikus väikesed.
Kõlbi sigala valmimisega tänavu on kogu Kõlbi kompleksi poegimiskohtade arv 180. Majand on nüüd saavutanud lähemaks tulevikuks optimaalse sigade arvu 6500-7000.
Kuldres ehitatakse jõudsalt ka oma jõududega. Nii ehitati ise valmis Uue-Antsla noorkarjafarm, on rekonstrueeritud mitmeid vanu farme.
Seakasvatuse alal tuleb kaalukaks saavutuseks lugeda meie majandile esimese klassi suurt valget tõugu sigade tõufarmi õiguste omistamist tänavu. See annab meile õiguse müüa tõukulte teistele majanditele oma vabariigis ja teistes liiduvabariikides. Kahjuks kitsendatakse tõukultide müüki teistesse liiduvabariikidesse. Kuna meie vabariigis on nõudmine vähene, oleme sunnitud kalleid tõuloomi lihaloomadena realiseerima, kuigi lihaloomana on nad alaväärtuslikud. Majand saab sellest igal juhul märgatavat kahju.
Tõufarmi õiguste omistamine ei tähenda muidugi, et tõuaretusega enam tegelda pole vaja. Praeguseks suunaks on rootsi tõu sissetoomine.
Rahvasaadikuna puutun kokku maatöötajate olmeküsimuste lahendamisega ja tunnen sügavat heameelt iga sellealase edusammu üle. Meie majandis on hool töötajate elu- ja töötingimuste parandamise eest juhtkonna südameasjaks. Ehitatakse kõigi mugavustega elumaju.

No comments: