Saturday, April 24, 2010

Vaata seiklejat!

Elu 24. aprill 1940
8-a. tütarlapse seiklusretk Lätti
Urvaste tütarlaps, kes matkas maha päevaga 50 km. – Varem tegi sama laps salajasi matku ka Võrru.
Teisipäeval õnnestus selgitada 8-aastase tütarlapse nimi ja elukoht, kes pühapäeval tabati Lätis ja toimetati Valka. Selgus, et pika „eksirännaku“ maha teinud tüdruku õige nimi on Vaike Arder ja ta ema elab Urvaste vallas Kärsna asunduses ning laps õppis Kuldre algkoolis.
Pühapäeval tabas Läti piirivalve Valga-Riia raudteelt 17 km Valga piiripunktist väikese tütarlapse, kes sammus Riia poole. Laps toimetati Valga piiripunkti, kus ta anti üle Valga välispolitseile. Laps nimetas ennast Vaike Kenteriks, 7 a. vana. Ta seletas, et ta olevat pärit Valgast, kuid ei mäleta tänavat. Kuna Valgas kedagi Kenteri nimelist isikut ei ole registreeritud, siis jäid lapse vanemad esialul leidmata ja laps paigutati linnavalitsuse hoole alla. Veel seletas laps, et ta lahkunud kodust kurja isa pärast.
Teisipäeval selgus, et siin on tegemist vaid väikese seiklejaga. Nimelt ilmus Antsla politseijaoskonda lapse ema Miili Arder Urvastest, Kärsna asundusest ja selgus kogu seikluskäik. Nimelt avaldas laps juba varem kalduvusi pikemaiks rännakuiks.
Nii käis ta paaril korral salaja ka Võrus, kus ta varematel aastatel elas.
Reedel lahkus Vaike Arder jälle kodust, võttis kaasa ema riideid ja 6 kr. raha ning kõmpis seekord ligi 50 km maha. Lapse ema viibis reedel Tartus ja nii pääses tütarlaps takistusteta teele. Üle piiri tütarlaps putkas Valgas ja
jatkas jalgsi reisi Riia poole.
Öö saatis väike seikleja mööda lageda taeva all, varjates end kodunt kaasavõetud ema riietega.
Huvitav on ära märkida, et politseis ütles tüdruk kodunt lahkumise põhjusiks kurja isa olevat. Selgus, et ka see avaldus ei pea paika, kuna lapse isa on surnud juba 6 a. tagasi. Samuti oli tal ka emaga vahekord hea.

No comments: