Thursday, April 22, 2010

Päris kriitiline

Virulane 22. aprill 1910
Kodumaalt.
Uuest Antslast
Uue-Antsla vald asub Võrumaa ´viimases nurgas vastu Tartumaad. Ta on üks jõukamatest Võrumaa valdadest, kuid oma vaimlise edenemise poolest jätab ta veel palju soovida. Seda tunnistab ka see asjaolu, et terve valla peale ainult üks üliõpilane ja mõned vähesed keskkooli õpilased tulevad. Kooliskäimist kergendab veel n. n. „krahv Bose abiraha“, kust keskkooli õpilased ja arstiteaduse ning usuteaduse üliõpilased tarvilist abi saavad. Sellepärast siis ka meie poolt ainult arstisid on tulnud. Ehk küll majandusliselt hästi edenenud, et vedru äkke karu äkke igalt poolt välja tõrjunud on, kuid põllutöö põhjalikuks tegemisest ei või veel juttugi olla. Loodetakse ikka linade ja hea suve peale. Uue-Antsla vald on kui lage väli teiste valdade vahel oma lugemata talumajade ja üksikute puudega. Talud on suuremalt jaolt ostetud või ostmise alla võetud ja oma suuruse poolest kõiguvad nad 12-50 taldri vahel. Metsa on ainult üksikutel, kuna suurem osa valda põletispuid kauge maa tagant vedama peab.
Et vald just mitte liig laialdane pole ja et kolme koolimaja korrashoidmine ja kütmine suuri kulusid teeb, siis otsustas volikogu kolme kooli üheks kaheklassiliseks vallakooliks muuta, ehk küll paljude soov on, et meil ministeeriumi kool avataks.
Kuid meie „kõik-Eesti“ mehed seisavad sellele küünte ja hammastega vastu.
Seltsielus ei olnud senini midagi rõemustavat näha; räägiti raamatukogude ettelugemistest ja udupiltide laternast, kuid sellest kaugemale ei saadud.
-„Antsla Põllumeeste Selts“ annab enesest ainult oma üle kahe aasta peetavate „väljanäitustega“ elumärki, kus auhinnad, kiituse kirjad jne. perekondlisel viisil seltsi juhtivate „jõudude“ vahel ära jagatakse.
Siis asub Uue-Antsla vallamaja juures n. n. „Raamatukogu“, kus mõned eksemplarid „Morando-Morandinit“ jne. leidub.
Kõige noorem selts on „Võrumaa rahvahariduse seltsi Urvaste haruselts“, kuid sellest teine kord.
Spint.

No comments: