Thursday, April 1, 2010

Kuhu peaks urvastelane kohtusse minema?

Elu 1. aprill 1940
Urvaste Valga kohtupiirkonda
Otepääle Urvastest raske juurepääs.
Urvaste vallavalitsus on palunud Tartu ringkonnakohtult valla üleviimist Valga 2. jaoskonna kohtuniku piirkonda. Praegu Urvaste kuulub Otepää jaoskonnakohtuniku rajooni, kuid Urvastest on sinna 35 km ja puuduvad igasugused otseühendused raudtee või autobuseliinide näol.
Urvaste vallavalitsuse soovi suhtes on asunud jaatavale seisukohale ka Valga 2. jaoskonna kohtunik. Küll seab viimane üles tingimuse, et jaoskonna kantselei personali suurendataks sel puhul ühe kantseleiametniku võrra. Urvaste valla toomisega Valga 2. jaosk. kohtuniku rajooni tõuseb siin elanike arv 22 000 le. Sama arv aga 1. jaos. on umbes 15 000 ja Tõrva jaoskonnas koguni 12 000.
Kuna vallavalitsuse otsusega ollakse põhimõtteliselt nõus, on loota lähemal ajal selle teostamist, millega osal urvastlastel saab tunduvalt kergendatud asjaajamine kohtuga, kuna poolel vallal teeb see samm kohtuskäimise märksa kaugemaks ja raskemaks.

Elu 12. aprill 1940
Tartu Ringkonnakohus ei poolda Urvaste toomist Valga alla.
Urvaste vald avaldas soovi, et vald saaks ületoodud Valga 2. jaoskonnakohtuniku piirkonda. Ületoomist pooldasid ka Võru Maavalitsus ja Valga 2. jaoskonna kohtunik. Nagu nüüd kuuleme, on Tartu Ringkonnakohus asunud selles asjas eitavale seisukohale ja ei poolda Urvaste valla toomist Valga kohtu alla.

No comments: