Sunday, April 11, 2010

Piima kvaliteedi tõstmine aastal 1950

Töörahva Elu 11. aprill 1950
Valmisolek eelolevaks suveks
Urvaste valla Siiriuse kolhoosi karjabrigadir hoolitses juba varakult talvel selle eest, et saaks õigeaegselt kohale toimetada jääd piima jahutamiseks suvel.
Piima väärtus oleneb ju suurel määral sellest, kuidas teda pärast lüpsmist jahutatakse, sest pärast lüpsmist on piim nii oma temperatuurilt kui ka koosseisult väga sobivaks keskkonnaks, kus pisikud kiiresti paljunevad. Pisikute paljunemisest hoidumiseks piimas on tähtsamaks abinõuks piima kiire jahutamine kohe pärast lüpsmist võimalikult madala temperatuurini.
Et anda ainult kõrgekvaliteedilist piima, varus kolhoos küllaldaselt jääd. Praegu on tänu karjabrigadiiri E. Niiluse aktiivsele organiseerimisele kohale toimetatud keskmiselt 1-1,5 kantmeetrit jääd iga lehma kohta.

No comments: