Wednesday, April 7, 2010

ohoo - ratsionalisaatorid!!

Töörahva Elu 7. aprill 1960
Küla ratsionaliseerijad
Mehhanisaatorid tulid appi
Marxi-nimelises kolhoosis kasvatati 1959. a vaheltharitavaid kultuure 87 hektaril. Käesoleval aastal suureneb see arv 115-ni.
Kevad nõuab palju töökäsi. Aeganõudev on kartulivagude kinniajamine. Kolhoosi mehhanisaatorid Joonas Jaanaru ja Nikolai Saar tulidki meile siin appi. Nad kinnitasid vana maisikülvimasina SON-2,8 raamile hanijalgkäpad. Selle uue põllutööriistaga saab seda tööd hästi teha.
Selleks eraldati KON-2,8-lt külvikast, rattad ja kõik teised tööorganid. Raami veoprussile kinnitati neli kultivaatori KT hoidjat või veorauda. Veoraud varustati käppade, ankru ja vedrukaitsmega. Käppade ankru kallak painutati sirgemaks, ca 30 ° ja sellele kinnitati kultivaatorilt KTN-4 A võetud universaalne hanijalg-käpp. Käppade veoraud varustati veel survevarda- ja vedruga.
Vagude laiust on võimalik reguleerida. Ühtlase sügavuse saavutamiseks aga varustati raam hobukultivaatorilt võetud kahe rattaga.
Mullu oli masina töös mõningaid viperusi, mille põhjused peagi avastasime. Nii kippus meie kolhoosi mehhanisaatorite valmistatud ripp-vaheltharimisriist DT-14 või HTZ-7 haakes liigselt vibreerima ja lõhkus masinat. Tähendab, tuleb lühemalt haakida. Töö kvaliteedis annab tunda see, kui vaod on kõverad. Neid tähelpanekuid teame nüüd arvestada.
V. JALAS
Marxi-nimelise kolhoosi esimees

No comments: