Friday, April 16, 2010

Ikka Vaabina meierist

Võru Teataja 17. aprill 1930
Nurinad Vaabina meiereist
Nagu teada, vabastadi Vaabina meier K. Mikal juhatuse poolt teistkordselt 30. märtsil s.a., kuid 3. skp. olid koondatud meieri pooldajad kokku, kus nõuti pääkoosoleku kokkukutsumist, mida ühingu juhatus teeb kuuldavasti 27. s.k. päeval.
Meieri vallandamiseks oli umbusaldus, meieri teadmatus ja toored ülesastumised revisjoni kui ka piima proovi komisjoni liigete vastu jne.
Hiljuti oli kohale palutud ka piimanduse konsulent, kes leidis, et osa piima proovipudeleid olid tühjad, kuid konserveeriv aine cupr. sulf. ammoniak oli juba pudelites valmis pandud ja nagu näha, kauemat aega seisnud. Aine oli juba hukka läinud ja muutunud tumerohelisest heleroheliseks ja pudelid lehkasid hallituse järele. Meieri üteluse järele oli konserveeriv aine juba sügisel pudelitesse valmis pandud. Kas meieri eelnimetatud teguviis sündis teadmatuses või oli sihilikult selleks tehtud, et piima proovid hapenduks ja seega saaks proovid võltsitud – ei tea. Ka läksid möödunud aasta või saadetised võrdlemisi madalate pallide all välisturgu. Piimanduse eritundja seletuse järele olla muutunud Vaabina või Tallinnas paarinädalise seismise järele kibedaks ja välisturgu saatmiseks kõlbmatuks.

No comments: