Monday, October 19, 2009

Post jõuab kolm päeva hiljem

Elu 19. oktoober 1929
Hukkamõistetavad postiolud Urvastes
Post saabub mõnikord kolmandal päeval
Väga palju on sellest küll kirjutatud ja selle üle kõneldud, kui hädatarvilik on, et postiasjandus maal hästi korraldatud oleks. Riigikassa, kui ka vallavalitsus kulutab selleks iga aasta suuri summasid, kuid ikkagi jätab postikorraldus veel soovida.
Nagu teada, on postivedu vallavalitsuse poolt vähempakkumise teel välja antud ja postivedajaga leping sõlmitud posti laialikandmiseks määratud punktidesse või postitaludesse.
Samuti näeb leping ette, et post peab igapäev laiali kantud saama ja isegi aeg, mil post ühte või teise postitallu peab jõudma.
Kui suvel, mil teed jalgrattaga soodsad ja päevad pikemad, veel korralikult postisaamisest juttu võis olla, on nüüd sügise tulekul asi põhjalikult muutunud. Korduvad sageli juhused, kus post alles teisel või kolmandal päeval pärale jõuab, olles rännanud käest-kätte, lõhutud, rebitud ja lehed peaaegu lugemiskõlbmatuks muutunud. Sagedasti antakse post juhuslikkude möödasõitjate või „sinna kanti” minejate kätte, kes omakord neid jälle edasi annavad või isegi simmanitel välja jagavad. Nii saavad lehtedetellijad mõnikord ainult oma lehetükikesed kätte.

No comments: