Saturday, October 31, 2009

Köstri juubel - Jaan Vassil 60!

Võru Teataja 31. oktoober 1929
Urvaste köstri juubel
Pühitses 60-ndat sünnipäeva ja 30-ndat ametijuubelit
Urvaste koguduse köster Jaan Vassil pühitses neil päevil kahekordset juubelipäeva, saades vanaks 60 aastat ja olles Urvaste koguduse köstriks olnud 30 aastat. Ühtlasi langeb see juubel ka kokku 30-aastase abielupäevaga.
Jaan Vassil on sündinud 14. oktoobril 1869. a Tartumaal Vastse-Otepää vallas „Zeigu” talus peremehe pojana. Hariduse on saanud Tartu õpetajate seminaris ja kooliõpetaja kutse omandamise järele olnud 1889.-1892. aast. kärgula kaheklassilise algkooli ja 1893.-1895. a. Krüüdneri valla algkooli juhatajaks. 1895. aastal kutsus Urvaste kirikuvalitsus teda endisele köster-organist G. Põdersonile abiliseks, kus töötas kuni 1899. aastani ja pärast endise köstri surma 1899. aastal valiti Urvaste koguduse köstriks, millisel kohal on vahetpidamata teeninud 30 aastat.
Urvaste koguduse elus on hra Vassil palju ära teinud ja korda saatnud. 1918. ja 1919. a mil puudus koguduselt hingekarjane, oli köster Vassila ülesandeks ainuüksi täita kõik kiriku talitused. On asutanud kiriku laulukoori, mis tema juhatusel senini hoorikkalt tegutsenud. Mitte üksi kirikuametiga ei ole piiratud hra Vassila töö, temal on jõudu jatkunud ka kaugemale. On seltsides ja organisatsioonides kaua kaasa töötanud, olles Antsla tuletõrje Ühingu esimeheks jne. Kes juubilari tunnevad ja temaga ühes töötanud on leidnud, et tema elumõte on alati olnud tõde ja õigus. Kolmkümmend aastat ei ole küll kuigi pikk aeg, aga kolmkümmend aastat vahetpidamata töös olla, siin-sääl paremuse poole rühkida, aja ja arenguga kaasas sammuda – see tähendab palju.
Korralikkuse ja lahke vastutulelikkusega koguduse liigete vastu on hra Vassil võitnud enese vastu suure poolehoiu ja lugupidamise. Ja just see on võimaldanud temal püsimise oma teenistuskohal 30 aastat rasketel ja muutlikkudel aegadel.
Juubilar J. Vassil on ohvriks toonud kogu oma tervise, oma jõu ja parima tahtmise Urvaste koguduse käekäigu hääks ja koguduse liikmed meeldetuletades tema lahkust, vastutulelikkust ja sõbralikkust, julgevad loota, et tema veel kauaks nende keskele endise häätahtlikkuse ja armastusega jääb. Selleks juubilarile kõigeparemat tervist ja jõudu!
K-v.

No comments: