Wednesday, April 27, 2011

Kuidas loodreid kritiseeriti

Töörahva Elu 27. aprill 1961
Seinalehtede veergudelt
„KÜLVAJA“ KÜLVI EEL
„Kas oled juba lugenud?“
„Jah, loodritele pihta!“
„Vähe, mõnda oleks veel vaja olnud tõmmata.“
„Õige küll, küllap võtavad õppust.“
Selliseid dialooge võis kuulda Urvaste kolhoosis sõnnikuveol ja laudas, kontoris ja töökojas. Arutlusobjektiks oli partei-algorganisatsiooni häälekandja seinalehe „Külvaja“ nr. 4 ilmumine.
Seekordses numbris on 3 artiklit. Juhtkirjas „NLK Partei XXII kongressi el“ antakse lühike ja konkreetne kokkuvõte kongressieelsest sotsialistlikust võistlusest. Kõlama jääb üleskutse võtta kongress vastu uute töövõitudega.
Keskne artikkel „Kõik jõud kevadkülvi ettevalmistamiseks“ algab kohe rahvasõna-motoga „Kevadine päev võib aastat toita“. Artikkel tõstab esile vanu kolhoosnikuid ja kolhoosinoori, kes ühistööst aktiivselt osa võtavad. Tundub, et nimesid on isegi palju, kellele kiitust jagatakse. Kuid tegelikult on asjaosalised selle ära teeninud. Nimelt on ühistööst osavõtt suurenenud. Pärast uue juhatuse ja esimehe valimist seati sisse graafik tööst osavõtmise kohta. Teiste hulgas tõstab seinaleht esile selliseid eakaid töömehi nagu E. Ernitsat (77 a. vana), K. Hendriksoni, E. Jeegerit jt. Noortest saavad kiitust H. Pittim, J, Kasepalu jt.
Samal ajal on ära toodud ühistööst kõrvalehoidjate nimed. Siin nad on: H. Pütsepp, L.Viss, E. Sohva, A. Keem, K. Kudu.
Nende poole pöördubki seinaleht küsimusega: „Kas nende jaoks tõesti ei leidu sobivat tööd?“
Viimases lühikestest signaalidest koosnevas osas „Toimetusse saabunud kirjadest“ kritiseeritakse veel kohati (näit. 2. brigaadis) esinevat „talvemeeleolu“, hurjutatakse „pikapäeva“ meest O. Langi, kes joomise pärast Võrus kaks nädalat kartseris istus.
Kokkuvõttes võib öelda, et seekordne number täitis oma ülesande. Seda eelkõige õigeaegse ilmumisega. Kuna kolhoosil on oma fotoleht, siis piltide avaldamine seinalehes ainult dubleeriks eelmist, kuid mõned karikatuurid ja joonised kuluksid marjaks ära. Siis oleks „Külvaja“ samm veelgi jõulisem, löögid veelgi tugevamad.
L. PUUSEPP

No comments: