Tuesday, March 23, 2010

Vaabina meieriga saab palju nalja

Elu 22. märts 1930
Vaabina meier ja „lojused“.
Lahkhelid piimaühisuses
Juba varem on mitmel korral kirjutatud Vaabina Piimaühingu meieri K. Mikkol’i diktaatorlikust tegevusest, kuid asi ei parane ühelt aga teiselt poolt.
Järgmine lugu näitab jälle piimaühingu meieri diktaatorlist suurust: 14. märtsil k.a. revideerisid proovipiima komisjoni liikmed ühingu piimaproove, kus ilmsiks tuli, et meier oli ilma komisjonita proovipiima klaasidesse pulbrit pandnud, mis igapäevast proovipiima ei lase hapuks minna, kuna komisjon oli juba mitu korda meierit keelanud seda tegemast.
Komisjoni liikmed leidsid, et mõnes klaasis oli pulber mäng, teises kuiv; kuna see igakord kuiv peab olema. Niisutatud pulber teeb piima % lahjaks – näitab, et piimas rasva vähem, kuna kuiv pulber – piima rasva normaalse näitab. Komisjon nimetab meieri tegevust onupojaliseks: sõbra klaasile kuiv pulber ja mittesõbrale – niiske; viimase piim jääb niiviisi 1-2 % lahjemaks, mis kahjulik mittesõpradele.
Komisjon nõudis meierilt lubamatu tegevuse kohta seletust, mispeale meier M. närviliseks sai ja komisjoni liikmeid lojusteks sõimas. Ka juhatus on saamatu ja arg. Kardab meierit.
Kui sarnane olukord kestab, siis lubavad paljud liikmed kevadisel piimahooajal loobuda Vaabina meiereisse piima viimast üldse, mis ühingule muidugi suurt kahju toob.
X

No comments: