Thursday, March 11, 2010

Ehe valimispropaganda

Võru Teataja 11. märts 1930
Vaabinas meelitati vallavaeseid saiaga.
Sotsidel ei vedanud põrmugi, nad said valimistel peksta.
Vaabina vallavalimiste eel korraldati kandidaatide nimekirjade sisseandmisi mitmet moodi. Suurem osa nimekirju säeti kokku üksikute isikute poolt, ilma et kandidaatidele oleks tema kandidatuuri järjekorda näidatud. Kuid valijad lasksid vaevalt end petta, kriipsutati alla sobivale, seega tõstes valitava esimeseks.
Rohkesti kõneainet ja naeru tekitas sotside koosolek, mis valimiste eel ära peeti Al. H. popsi talus. Koosolekul asuti kiires korras nimekirja kokku seadmisele hääletuse teel. Hääletus lõpul selgus, et kaks sotside suuremat „liidert“ N. ja H. olid järjekorras kaugele kukkunud. Ei sarnast asja või välja kannatada! Nagu oleks erilased nimetatud meestele pükstesse asunud, tormasid nad mütsi pähe surudes toast. Kuhu mehed läksid – ei tea, kuid teisel päeval, kaunis varakult, andsid mainitud mehed seks kaunis pika nimekirja, paigutades ennast esimesteks.
Seega polnud veel lõpp. Ühel päeval aeti sotsid kokku, kus tõotati tulevikus kõike hääd. Muuseas lubatud: „kui ma sisse soan, siis vallavanema abis iks pandas, koolimaja ehitamises lase mõtsa teil puha roho iist lõigata ja pressi hinna hää.“ Kahjuks pole küll koolimaja ehitusest ega metsa lõikamisest nii pea juttugi.
Vaatamata kõigile seiklustele, ei vedanud siiski sotsidel. Vaevalt suutsid nad vallanõukogusse viia 4, endise 6 asemel.
Ei jäetud ka valla vaesedgi unustusse. Nii oli keegi „kogumees“ külastanud vaestemaja saia ja märjukesega, lubades neid abirahastada ja igakülgselt aidata. Lasti viimane püügli tagavara mängu, kuid olgu siis vallavaestel ka üks „hää päev.“

No comments: