Monday, March 15, 2010

Tõega, lammutate seina maha?

Töörahva Elu 15. märts 1980
KASVÕI LÄBI HALLI KIVI
mõtetega kevades
Kalendrikevadeni jääb päevi vähem kui nädala jagu. Kui palju neid külvikevadeni jääb, ei oska ega taha praegu keegi täpselt öelda. „Omajagu“, arvas Kuldre kolhoosi peainsener Tõnu Maask.
Praegu aga tehakse veel remonti ja haritakse mehhanisaatoreid. Ja ehitatakse masinaid, mida tööstuselt ei saa, majandis aga vaja läheb. Kuldres on lõpukorral kahe pika haljasmassi niitja kokkukombineerimine.
„Keskuse osakonnas ehitab seda Valev Kuus, Restus Kalju Raud,“ teeb peainsener asja selgemaks.
„Miks just need mehed?“ tahan teada.
„Mõlematel on muidu „Kirovets“ käes, päraste kevadist põllutegemist ei ole „Kirovetsile“ enam tihedalt ametit anda, siis just karja söötmine algab. Noh, ja mehed ise on hakkajad.“
„Läheks ja vaataks õige üht?“ pakun. Maask võtab telefonitoru: „Restu? Kas Raua Kalju jõudis tagasi? Ahah.“
Restu töökoda on kunagi ammu, aastaid tagasi ehitatud, sellise arvestusega, et korraga neli traktorit remonti pääseb. Praegu on see aga traktoreid korralikult täis killutud, pea veerandi põrandast võtab enda alla uus haljasmassi niitja, zootehnikute suur unistus.
„Tegelikult on meil neid nelja vaja, iga osakonna jaoks. Sest ainuüksi lehmi on meil üle 1300,“ selgitab taas peainsener, „aga ühe talvega rohkem ei jõua, tuleval aastal teeme edasi.“
Niitjate ehitamiseks ei lubatud rohkem aega kui aasta esimesed kolm kuud ja 1. aprilliks peab niitja valmis olema.
Kalju Raud oli vähese jutuga: „Esimeseks aprilliks kästi valmis. Jõuab küll.“
Kõigepealt?
„Kõigepealt tuli vana teraviljakombain ära lammutada, sest uue masina põhialus on kombainilt. Vedrud veoautolt. Kabiin traktorilt. Sild kartulikombaini oma. Nool tuleb „Füttermeistrilt,“ viitab ta järgemööda niitja osadele.
„Mõtlemist on omajagu?“
„On. Seda peab ikka teadma, mis kuhu käib.“
Viimastel aastatel on rajoonis pika massi niitjaid mitu ehitatud. Kuldre omade jaoks käis aga peainsener Pärnu rajoonis kogemusi saamas.

Kui mees tahab, siis läheb ta kasvõi läbi halli kivi. Nii öeldakse – armastuse kohta. Omajagu armastust peab selleski ettevõtmises olema. Sest ka Restus ehitatud niitja peab läbi töökoja halli silikaatseina välja viima. Uksed jäävad sellele masinale kitsaks.
„Tõega, lammutate seina maha?“
„Tõega.“
„Aprillinali ei ole?“
„Ei ole,“ hakatakse mu umbusust tüdinema.
Nii see põllumees elab, teeb võimatu võimalikuks ja läheb kasvõi läbi halli kivi, kui vaja.

NAIMA NAVI

No comments: