Monday, February 16, 2009

Vaabina uudiseid 80 aastat tagasi

Elu 16. veebruar 1929
Vaabinast
Vaabina valla põllumeeste kogul on kavatsus rohelise lipu õnnistamist pühitseda märtsi kuu lõpul. Lipu valmistab kohalik perenaiste selts kingituseks põllumeeste kogule.
Pidupäeva kindlaksmääramine on pühapäeval 17. veebruaril.

Elu 16. veebruar 1929
Vaabina metsakratid vallandati
Nagu teada, leidis riigikontroll Vaabina metsandiku revideerimisel üle 3000 puu puuduvat. Tehti kindlaks, et need puud on kõrvaldatud me savahtide E.Meltsi ja J. Helsteini poolt, millega nimetatud metsavahid riigile üle 300000 sendi kahju tegid.
Kuigi mõnelt poolt neid metsavahte kaitsta püüti, vallandati nad 15. veebruarist ja anti riigi vara raiskamise pärast kohtu alla.
Uued metsavahid neile kohtadele on juba määratud ja asusid 15. veebruarist ametikohustuste täitmisele.


Elu 16. veebruar 1929
Kuri ühismeier Vaabinas
Ajas esimehe meiereist välja
Vaabina ühispiimatalituse meier K. Mikal läks viimasel ajal väga tigedaks. Iga vähema asja pärast pragas ta läbi piimatootjad, ühingu juhatuse ja revisjonikomisjoni. Võtis piima vastu kellelt hääks arvas ja kelle nägu talle ei meeldinud, selle piima saatis koju tagasi. Üldse sai meier selle kodaniku pääle piirita tigedaks, kes julges talle midagi vastu ütelda. Kuid kõige suurem häda oli piimarasva proovidega, mille tegemise juures viibisid revisjonikomisjoni liikmed, kelle vastu tal üldiselt suur viha oli. Kord ajas ta isegi juhatuse esimehe viimase ametliku toimingu korral meiereist välja.
Et sarnase meieri ülesastumisele ja närvilikkusele piiri panna, kutsus hiljuti juhatus meieri enese ette, selgitas talle asjad ära ja tahtsi teda lahti lasta. Meier, nähes, et asjad kurja pöörde võtavad, palus oma närvilikke ülesastumisi väga vabandada ja andis juhatusele kirjaliku lubaduse, et ta neist loobub.
Sellest ajast on kadunud lärm meiereist ja rahva ning meieri vahekord on palju paranenud.

No comments: