Monday, February 23, 2009

Seltsid tulekahju vastu võitlemiseks ja kultuuri edendamiseks

Võru Teataja 23. veebruar 1929
Urvaste tuletõrje uuele alusele
Üks rühm Koigu-Truutasse ja teine jääb Urvastesse
Urvaste tulekahju kordadel vastastikku aitamise seltsi tuletõrje osakond pidas erakorralise koosoleku vallamajas, kuhu oli tulnud külma ilma pääle vaatamata umbes 30 inimest.
Päevakorras oli tähtsamaks punktiks komandode ja rühmade moodustamine. Et Urvaste vald kaunis suur, siis otsustati asutada üks komandio kahe rühmaga, kus üks rühm saaks asutatud Koigo-Truutasse, kuna teine Urvastesse jääks.Ühtlasi valiti ka rühmajuhid. Urvastes asuva rühma juhiks valiti hr. Julius Neuman ja abiks hra Hugo Ossul; Koigo-Truuta rühma juhiks sai hra Isak Soe ja abiks hra Uhrberg. Kahe rühma asutamine oli tingitud eeskätt sellest, et osakonnal on olemas kõigest kaks pritsi. Kui tulekustutusabinõude hulk suureneb, siis kutsutakse kolmas rühm veel ellu Urvaste mõisasse.
Kustutusabinõude muretsemist takistab praegu rahapuudus. koosolek tuli arvamisele, et peaks korraldama mõni pidu, mille ülejääk läheks abinõude muretsemiseks.

Võru Teataja23. veebruar 1929
“Siiriuse” aastakoosolek
Senine seltsi tegevus on laialdase poolehoiu võitnud.
Hiljuti pidas Eesti Noorsoo Liit “Siirius” oma aastakoosoleku Urvastes, Tasatse talus.Päevakorras olid aruanded ja tegevuskavad ning eelarved ja mitmesugused valimised. Üldine liidu kaasa läbikäik oli möödunud tegevusaastal 1733 krooni 46 senti. Eelarve võeti vastu 1520 krooni suuruses. Ühtlasi on siin ka tarvis ära tähendada E. N. L. “Siiriuse” oma ja võõraskapitali arvud. Liidu oma kapitali suurus oli käesoleva aasta 1. jaanuaril 4000 krooni. Võõraskapitali ehk võlga oli liidul 967 krooni.
Säärased summad on ikka sõna tõsises mõttes maa seltsi kohta aukartust äratavad ja näitavad, et liidu juhatus on möödunud aastal tõsiseid pingutusi teinud. Seda hindas ka koosolek vastavalt ja nii valiti vana juhatus tagasi, pääle pr. Pallitse, keda koosolekule ei olnud ilmunud. Juhatusse said Ernst Keller (esimees). Aug. Alop, K. Tiiberg, A. Roon ja V. Tettler ja pr. Pallitse asemele valiti prl. Th. Tiiberg.
Revisjoni komisjoni valiti hrad R. Lüüs, K. Märtin ja J. Roosbaum.
Laulukoorijuhtideks valiti hrad J. Vassil ja J. Kulk. Näitejuhiks valiti koosolijate ühisel soovil hra O. Märtin, orkestrijuhiks valiti hra Ed. Keller, abideks K. Limbo ja E. Kärblane. Raamatukoguhoidjaks valiti endine K. Tiiberg tagasi.
Muuseas täiendati veel ka liidu ehituskomisjoni mõningate uute liigetega.
Arvestades sellega, et liidul majaehitus käsil ja sellega sisi ka väljaminekud suured, otsustas koosolek üksmeelselt likkmemaksuks määrata 50 sent. Uusi liikmeid võeti vastu 55.
Nagu näha, on rahval tõsist arusaamist liidu püüetest ja sihtidest ja on asutud vastastikusele koostööle. Seda kõike peab liidu aruka juhatuse arvele kirjutama, kes on suutnud võita poolehoidu.
Prunt

No comments: