Sunday, February 8, 2009

80 aastat ees või taga!

Võru Teataja 7. veebruar 1929
Aastakoosolek Urvastes
Aruande ja tegevuskava asemel räägiti “tuhkruraudadest”.
Opositsiooni kartusel jäi koosolek pidamata
2. veebruaril pidi olema Urvaste Rahvahariduse seltsi aastakoosolek. Et aga publik õigeks ajaks kohale ei ilmunud, siis oodati, mis tõttu aeg venis pikale. Viimaks kogus niipalju, et oleks võinud rahus alata. Kuid kõikide meelepahaks ei tehtud seda.
Nagu kurjad keeled räägivad olla koosolek pidamata jäänud opositsiooni kartusel.
Lõpuks teatas esimees, et koosolek liikmete vähesuse tõttu ära jääb. Asi oleks sellega lõppenud, kui mitte kahe seltsi liikme vahel omavaheline sõnavahetus tunnistajate juuresolekul maad poleks võtnud. Nimelt kahtlustas seltsiliige K.N. seltsiliiget V.K. tuhkruraudade varguses. Tekkis tüli, kus lendasid sõnad, nagu: varas, krants, kaabak jne.
Kuid ei saa mainimata jätta, et isikud, kes nimetavad end “haritlasteks”, peaksid ka teisiti end avalikus kohas ülevalpidama. Oma isiklikke asju võib ju kõrvalisel teel õiendada, ehk kui muidu ei saa, siis on ju olemas politsei, aga mitte seltsi koosolekul.
Nähtavasti meeldis see asi ka juhatusele, sest see ei astunud mingisugust sammu selleks, et tülitsejaid vaikima sundida. Hariduse seltsi eesmärk peaks küll midagi muud olema – see on igale ühele selge – aga mitte lasta liigetel eneste vahel “karvukitkuda”.
Aga siiski on ju lihtsam tüli kuulata, kui aruande ja tegevuskava kallal pääd murda.
Seltsiliige

No comments: