Monday, February 9, 2009

Uue-Antsla rahvamaja valimiskampaaniale suletud!

Võru Teataja 9. veebruar 1929
Uue-Antsla rahvamaja uksed kinni.
Kihutuskoosolek ajavat rahva marru
Kõnekoosoleku ruumi eest taheti 250 kr.
Ühel viimasel Uue-Antsla vallavolikogu koosolekul oli muu seas arutusel, kas anda valla rahvamaja ruume tarvitada isikutele kõnekoosolekute pidamiseks või mitte.
Volinik Sisas tegi ettepaneku rahvamaja ruume mitte tarvitada anda kõnelejatele. Sõnavõtja põhjendas seda selle asjaoluga, et enne valimisi käivad mitmesuguste rühmade esitajad kõnelemas, see kihutavat valla elanikke üksteise vastu ülesse. Kui valimised möödas, siis ei olevat näha ühtki kõnelejat.
Kogumees Albrecht aga trumpas oma eelkõneleja üle. Ta tegi ettepaneku, mis kõlab sõna-sõnalt järgmiselt: “anda ruume kõnelejatele, kuid võtta tasu 250 krooni õhtu päält.”
Lõpuks tegi volinik Kübara ettepaneku rahvamaja ruumid kõnelejatele tasuta tarvitada anda.
Asuti hääletamisele. Ning hääletamise tagajärgedest selgus, et volinik Sisasi ettepanek on saanud kõige rohkem poolt hääli. Nimelt 9 poolt ja 6 vastu.
Sellega siis võttis vallavolikogu otsuse vastu, misjärele rahvamaja ruume kihutus kõnekoosolekuteks kellegile ei anta. Ning see sündis sellepärast, et üks volinikkudest oli niivõrd arg ja kartlik, et kõnekoosolek on nagu mõni peru või maru hobune, mis ümbruskonna inimesed hulluks ja üksteise vastu vihaseks teeb. Seni on igalpool kõnekoosolekuid peetud ja lubatakse ka hiljem pidada. Ning väga mitmesuguseid kõnekoosolekuid, ka kihutus-kõnekoosolekuid, kuid pole kuulda olnud, et nende pidamine nii lõpmata kardetav on.
Asjas on aga hoopis muud põhjused süüdi, mitte sugugi hirm rahva pärast, vaid oma väikesed potimehelikud kelkimised ja hooplemised, mis võivad mõne teise mõtteosalise kõne kaudu nii mõnegi mehe jalgealuse kuumaks teha. Seda kõike teavad ümbruskonna inimesed ise paremini.

No comments: