Wednesday, July 16, 2008

veel kaugemast ajaloost

Töörahva Elu 16. juuli 1968
VANA-ANTSLA JA URVASTE LAULUKOORIDE AJALOOST
(katkend üsna pikast tekstist)

Urvaste segakoori asutamisaastaks tuleb pidad I üldlaulupeo-eelseid aastaid. On märgitud koori osavõtt ka Võrumaa 1896. aasta laulupeost. Paistab, et laulukoori elu oli noil aastail siiski võrdlemisi tagasihoidlik, sest aktiivselt tegutses Vaabina-Urvaste muusikakoor.
Urvaste kolhoosi liikme, 74-aastase Karl Sinimetsa mälestuste järgi on Urvaste koor oma aktiivsemat tegutsemist alustanud pärast 1905. aasta revolutsiooni. Sinimets ise oma nooruse tõttu tollal kooris kaasa ei laulnud, aga ta mäletab ja tegi fotolgi kindlaks, et esimese Antsla tuletõrje aiapeo ajal oli koorijuhiks Urvaste vallasekretär Jaan Ilves. 1912. – 1916. aastani juhatas Urvaste laulukoori õpetaja Gustav Villemson (Viljasoo), selle järel Karl Rimm ja taas Villemson. Kodanliku Eesti päevil tegeles kooriga Urvaste kooli õpetaja Artur Sollmann (Salumaa), tubli muusikamees ja suur entusiast. Sollmanni algatusel korraldati Urvastes Uhtjärve kaldal ka laulupidusid, kust näiteks 1933. a. võttis osa 350 lauljat ja esindatud olid kõik ümbruskonna laulukoorid ja orkestrid. (“Võru Teataja” nr. 73, 6. juuli 1933).
Vaabina segakoori asutas Karl Marxi nimelise 74-aastase liikme Anna Rebase mäletamise järele tema isa, õpetaja Aleksander Tõnu p. Veedler (1845-1937). A. Veedler oli oma ja ärksamaid ühiskonnategelasi ja tegutses muusika alal juba 20-aastase noorukina, astudes Vaabina-Urvaste mängukoori. Laulukoori alustamisaastaks võib aga pidada esimesi Võrumaa laulupeo-eelseid aastaid, sest Vaabina koori osavõtt sellest laulupeost on ära märgitud ajakirjanduses (“Linda” nr 16, 1896).
Koor oli väike nagu kõik tolleaegsed laulukoorid (12-16 liiget). Repertuaaris olid peamiselt isamaalised laulud ja ka vaimulikud laulud, millel möödunud sajandi laulupidude repertuaris oli lõviosa. Käesoleva sajandi algaastailesines koor iseseisvate kontsertidega kodunurga lähemas ümbruses – Sangastes, Karulas, Haukas. Kahjuks on koori noodimaterjal, dokumendid ja fotod hävinud Suure Isamaasõja päevil Karl Marxi nimelises kolhoosis, kus koorijuht Veedler oma elu lõpul elas.
1925. a alates sai Vaabina laulukoori juhatajaks õpetaja Johannes Rööp.
J. ANTSOV
Antsla Keskkooli 10. kl. õpilane

No comments: