Wednesday, July 23, 2008

kaks erinevat peolugu

26. juuli 1928
Ei kartnud revolverit
Sai joobnud pääga jalast haavata
Pühapäeval korraldasid urvastlased Kärgulas peo-õhtu. Ilusa ilma tõttu oli rahvast rohkesti. Juba pidu algul ringisid “kangelased” liitritega ümber pidumaja ning varsti kostsid “koorilaulud” lähedasest lepikust.
Iseäranis silma torkasid joobnud oleku poolest N.K, P.K ja K., viimase käes välkus ka pussnuga. “Härradel” nähti olema mingisugune kaval nõu, mis Linnamäe mehed hirmu pärast pidult minema ajas, sest tunti ju joobnuid kui suuri kaklejaid ümbruskonnas.
Pidu lõpul selgus “härraste” nõu: taheti kellegile urvastlasele K.-le naha pääle anda. Tungiti pääle. K. laskis kaks pauku hoiatuseks õhku, millest hoolimata N.K tungis K. kallale. Viimasel ei jäänud muud üle, kui avas enesekaitseks revolvritule. N.K. sai jalast haavata ning ta toimetati haigemajja.
Kuigi N.K. ei ole seni silmapaistnud kakelushimu pärast, siis andis käesolevaks juhuseks vist hoogu ohtralt maitstud märjuke.


26. juuli 1928
Kontsert-ball Vaabinas
Laupäeval, 21. juulil korraldas Vaabina Rahvaraamatukogu Selts kontsert-balli. Ette kanti meie tuntumaite heliloojate töid. Kandis ette mees-, nais-, ja segakoor. Meeskoori laulud õnnestusid võrdlemisi hästi, ainult alt jättis natukene soovida ja naiskoor samuti, kuna segakooriga võis täiesti rahul olla. Eriti suure menu osaliseks sai Pütsepa “Kaera Jaan”.
See oli esimene omasarnane ettevõte Vaabinas. Vaabina seltskonnaelu areneb pikkamisi, kuid järjekindlalt. Mõni aasta varem poleks sarnane ettevõte olnud üldse mõeldav. Ainult raskusi teevad kooris ette tulevad intriigid, mis takistavad tunduvalt koori. Lauljad ei ilmu korralikult harjutustööd. tel, laseavd ennast palju paluda, ja kui ilmuvadki, siis ei peeta korda. Arvatakse, et siin on nüüd paras koht nalja teha ja omi võimeid näidata. Kui koorijuht sarnaste asjade pääle teeb teravama märkuse, siis on kohe nina viltu ja “streigitakse”. Isegi koorijuhi vastu ollakse vahest häbematu.
Koorijuhte oli kuni viimase ajani kaks: hrad Ottan ja Rööp, kuid nüüd on viimane sellest loobunud, milleeest võlgneme tänu lauljate “viisakusele”. Kõige selle pääle vaatamata läks siiski viimane kontsert võrdlemisi hästi korda.
Pidu õnnestus ka aineliselt, sest rahvast oli kaunis rohkesti.
M. Kusmin

No comments: