Tuesday, July 29, 2008

koolile ei taheta raha anda, edasi kolhoos üleliidu hinnatud

Kolhoosi Elu 29. juuli 1958
KOOLID KORDA!
Hea mees, kes lubabki
Üks punkt eelpool mainitud otsuses kõlab järgmiselt:
“Edasi”, Stalini-nimelisel ja K. Marxi nimelisel kolhoosil eraldada Kuldre 7. kl Koolile vajalik materjal kooli kasvuhoone ehitamiseks.”
Mida ütleb selle kohta kooli direktor K. Lindmäe?
Selline šeflusvahekord nagu meil kolhoosidega on kerjusvahekord... See käib eriti K. Marxi nimelise kolhoosi kohta. Viimasel ajal keeldutakse isegi raha eest auto võimaldamisest. Esimees Jalas katsub mind nähes tavaliselt “ ära vajuda”, et tülitajast pääseda.”
Need on valusad, häbiväärselt süüdistavad sõnad. Ka Stalini-nimeline kolhoos pole leidnud kuigi palju võimalusi koolide abistamiseks.
Nii on Kuldres olukord praegu selline, et elektrimootori ülesseadmiseks ehitatud ruum on ikka veel lõpetamata. Ka kohaliku majanduse kombinaat pole veel leidnud võimalusi lepingu alusel ettenähtud töödega alustamiseks. Milliseid järeldusi eelpool toodust tehakse?

Kolhoosi Elu 29. juuli 1958
Huvi “Edasi” vastu
“Edasi” kolhoosi on käesoleval aastal külastanud juba mitu ekskursiooni, kelle koosseisu kuulusid juhtivad põllumajandusspetsialistid mitmest vennasvabariigist.
Külaliste peamiseks huviobjektiks on “Edasi” seemnekasvatus. Imetletakse seemnepõldude puhtust ja head saagikust. Mitmed spetsialistid kinnitasid, et “Edasi” semnekasvatus on mitte üksi parimaid Nõukogude Liidus, vaid kogu Euroopas.
Kiitva hinnangu andsid arvukad külalised ka Antsla Põllumajandustehnikumi majandile.
NLKP Keskkomitee palvel koostati mõlema majandi kohta albumid, mis sisaldavad majandite üldiseloomustuse ja hulgaliselt fotosid. Nädalavahetusel saadeti kõnesolev dokumentatsioon Moskvasse.

No comments: