Sunday, July 13, 2008

14. juuli uudised 80 aastat tagasi

Võru Teataja 14. juuli 1928
Tuli Urvaste asunduses
Riigi kahju 5000 krooni
Möödunud teisipäeval põles maani maha Urvaste mõisas riigi päralt olev mõisa tööliste maja ja viljakuivatusruum, ait, loomalaut ja veskiruumid, mis kõik ühise katuse all pääle elumaja. Kuigi energiliselt tule kustutamisele asuti, ei suudetud hoogsalt levineva tule käest hooneid enam päästa.
Tuli on alguse saanud arvatavasti elumaja korstnast väljalennanud sädemetest. Kus kohas ja missuguse hinna eest hooned kinnitatud olid, ei ole veel selgunud. Üldine riigi kahju ulatub 5000 kroonini.

Elu 14. juuli 1928
Vaabinas uus vallavanem
28. juunil s.a. suri mõnenädalalise raske haiguse järele Tartu haigemajas Vaabina vallavanem Karl Stamm. Tema asemel vallavanemaks valiti 10. juulil s.a. vallavolikogu koosolekul Eduard Saamen. Uus vallavanem kuulub meie noorpõllumeeste-asunikkude perre.
Madis


Võru Teataja 14. juuli 1928
Vaabinas esimene piksevarras
Et meil igasuised pikseõnnetused hoonete süütamise ja purustamise näol välgust väga harilikud nähtused on, seda teab igaüks, kuid sellele vaatamata ei võeta maal sellest hoidumiseks tarvitusele pea kusagil kaitseabinõusid. Kuigi on enamvähem üldiselt tuntud, et hääd kaitset pikseõnnetuse vastu pakub korralik piksevarras, loobuvad maamehed kas kulusid kartes, mis piksevarda ülessäädmine võib tuua, või lihtsalt umbusus sarnase riistapuu võime vastu, seda tarvitamast.
Et korralik piksevarras lähedal olevaid hooneid välgu sisselöömise eest kaitseb, selles ei tuleks küll kelllelgi kahelda. Kulud aga, mis sarnane “varras” ühes toob, on väga väiksed, võrreldes kahjusummaga, mis tekib kasvõi ühe taluhoone mahapõlemisest välgust süütumise tagajärjel.
Viimasest asjaolust on õieti aru saanud üks (kahjuks seni ainult üks) Vaabina talunik, nimelt Dobra talu omanik Juhan Põder ja seda ka õieti hinnanud. Läinud pühapäeva hommikul püstitas ta enda talu hoonete kaitseks umbes 20 m. pika piksevarda. Kulusid oli umbes 30 kr.

No comments: