Saturday, August 20, 2011

Urvaste koguduses võitlus jätkub


Võru Teataja 20. august 1931
KAS ON TARVIS PAHANDUST?
Murrang Urvaste koguduse siseelus.
(Toimetus avaldab alljärgneva vaieluskorras.)
See mis tuha all ammugi hõõgunud ja otsinud väljapääsu Urvaste koguduses, on esialgu õnneks väikese leegina löönud välja – organisti küsimuse tõttu. Muidugi ei ole siin tähtis, kas organistiks on üks või teine, vaid organisti isiku küsimus on saanud ainult seni varjatud laialdase rahulolematuse avaldajaks. Ja sellest seisukohast tulebki asjale vaadata.
Ühekülgne ja ebaõiglane on Urvaste koguduse täiskogu koosoleku puhul kivi heita praegusele nõukogule, veel vähem nõukogu esimehele. Kes koosoleku käiku lähemalt tunneb, teab väga hästi, et nõukogul on koguduse absoluutne usaldus – usaldusküsimuse ettepanek sai poolt 0 häält. Samuti ei leidnud poolehoidu etepanek praegusele koguduse õpetajale umbusaldust avaldada. Kõige pealt, vastates „V. Teatajas“ nr. 91 ilmunud kirjutisele, olgu tähelpanu juhitud asjade vormilisel küljele. Täitsa asjata ja pehmelt öeldud ilmaaegne on kallale tungida organisti valimise asjas praegusele nõukogule. Urvaste koguduse põhikirja par. 39 jätab kirikuametnikkude ametisse nimetamise nõukogu hooleks ja nõukogu on ka sellekohaselt talitanud. Tähendab, kui täiskogu ei ole rahul nõukogu tegevusega, siis tuleb valida uus ja sõnakuulelikum nõukogu. Seda ei ole aga tehtud, vaid täiskogu tahab oma enese koguduse põhikirja vastaselt hakata lahendama küsimusi, mis tema lahendamisele üldse ei kuulu. Veel huvitavam on, et sama täiskogu koosolek umbusalduse avaldamise ettepaneku nõukogu aadressil ühemeelselt tagasi lükkas, järelikult on praegusel nõukogul täiskogu täielik usaldus olemas. Nõnda on isikud, kes viimasel täiskogu koosolekul organist hra Kripsoni vastu sõda pidasid, teinud end juriidiliselt naeruväärseks. Mitte nõukogu ja tema esimees hra Kõiv ei ole „mängu“ lavastanud, vaid hoopis teised isikud. Sellel ei saa aga olla mingisuguseid tagajärgi, sest koosolekul eksiti korduvalt põhikirja nõuete vastu (näit. ei arvestatud erapooletute hääli, mis loetakse vastuhäälteks) ja nõnda on arvata, et kohus selle koosoleku otsused tühistab.
Nüüd vaatame aga Urvaste koguduse siseelu ka sisuliselt ja teeme siit mõnesuguseid järeldusi.
Urvaste kogudus oma hingede arvu järele on üks suurematest maakogudustest Eestis – üle 13. tuhande hinge. Täisõiguslikke koguduse liikmeid, s.o. kes oma maksud tasunud on tal aga praegu ainult 856, s.o. vaevalt 7 protsenti. Ja needki 856 kuuluvad peaasjalikult nende liiki, kes matuste, laulatuste, ristsete jne. tõttu on sunnitud oma liikmekohustused õiendama. Vabatahtlikke on vähe.
Kas ei kõnele üksi see asjaolu tõsisest varjusurmast koguduse siseelus?! Aga on teisigi karjuvaid fakte. Kirikuhoone on lagunemas ja ootab asjata remonti. Surnuaed on uutunud läbipääsematuks metsaks ega vääri juba ammugi oma võrratult ilusat asendit vaikse Uhtjärve kaldal. Mitmesugused usulahud võtavad järjest rohkem maad, näit. Antsla alevis, inimestel on tarvis jumalat paluda, aga Urvaste ei köida ega meelita enam. Kas ei ole see aednik, kelle kätte on üle 13.000 hinge harimine usaldatud, oma aia lasknud liialt umbrohtu täis kasvada?
Nende ridadega ei ole tahetud sugugi öelda, et praegune hingekarjane enam ei vasta nõuetele, et Mooramaa mees on oma töö teinud, tema võib minna. Tema on halliks läinud omas ustavas töös, tema hõbejuuste vastu on igal aukartus ja usaldus. Kuid aeg on teinud temagi juures oma töö ja tema võimised on piiratud.
Kas ei oleks sellepärast õige ja otstarbekohane asutada Urvastesse kõrvuti senisega teine pihtkond teise õpetajaga. Tööd leiduks mõlemaile enam kui tarvis ja koguduse usuelu võiks selle läbi kindlasti võita. Ja olgu siis kummalgi pihtkonnal ka oma organist, kui just ühe isiku suhtes kokku ei lepita. Kas on tarvis pahandust sääl, kus hädasti vajatakse rahu ja armastust, üksteisi usaldavat ülesehitust ja palju hoolt oma koguduse kasvatamiseks selles vaimus, nagu see omane ev. lutheriusu inimestele.
Kirjutatud on: Aga kui üksainus teie seast pahandab teisi, siis on parem, kui veskikivi tema kaela seotakse ja ta uputatakse kõige sügavamasse kohta …
Kas on tarvis pahandust?!
Koguduse liige.

No comments: