Monday, August 22, 2011

Oijah ... koguduse teema ei kao vist niipea ...

Elu 22. august 1931
Seisukord Urvastes läheb tõsiseks
Õpetaja Valkile öeldakse teenistusleping üles?
Kümne viimase aasta jooksul on elu Urvaste koguduses järjest allamäge veerenud. Kirikuskäijate arv on sest saadik alates, kui palgati ametisse praegune koguduse õpetaja J. Valk nigelaks jäänud – pühapäeval tuleb kirikus õpetajalt jutlust pidada vaid 2-3 naisele. Ka surnuaed pole tükil ajal enam korraldavat kätt näinud. Kõnniteed on söödis ja puuoksi, prügi täis, samuti puuduvad lasipuud hobustele. Üks võõras kord tähendas, et Urvastesse oleks minister Kösterit vaja, siis vast saaks plats korralikult lagedaks.
Pahanduse koguduses tõstis esile organistide küsimus. Õpetaja ühes 8 Urvaste naisega avaldas nõukogule umbusaldust, et see oli julgenud organistiks kutsuda noore ja energilise muusikamehe Kripsoni, kuna nemad nägid parema meelega selle koha pääl vana kooliõpetajat Kolki. Päätselt aga tuli pääkoosolek, kust osa võttis 151 koguduse liiget. Sellele pääkoosolekule oli paar Urvaste noormeest suurte salakirjadega inimesi kokku kutsunud. Koosolek kujunes õige skandaalseks ja sääl protokolleeriti asju, mis nüüd kohtu lahendada lähevad.
Organistiks küll valiti kuidagi Kolk, kuid täiesti põhikirja vastaselt. Koosolekul arukamate liigete Albrehti, Vellneri, Voomi ja nõukogu esimehe Kõivu poolt näidati, et nii seaduse vastaselt ei või asju ajada, siiski talitasid rahvaerakonna vaimuga noormehed rängalt seaduse vastu ning koguduse liigete poolt esitati kaebus Võru 2. jaoskonna rahukohtunikule nende otsuste tühistamiseks. Kiriku nõukogu otsustas õpetaja Valkile oma teenistuselepingu üles ütelda ja uue õpetaja ametisse palkamise küsimuse järgmisele pääkoosolekule ette panna. Samuti otsustati asutada uus pihtkond koguduse juurde. Nii võtavad käärimised Urvaste koguduses järjest tõsisema ilme.

No comments: