Saturday, August 27, 2011

Kus on, Urvaste rahvas, sinu armastus?

Võru Teataja 27. august 1931
Kus on, Urvaste rahvas, sinu armastus?
Praegune aeg on kõmu-aeg. Kui keegi vallas huikab, siis tehakse sellest juttu mitmeks ajaks. Igaüks tahab praalija ja hoopleja olla, et vat, mis ma talle ütlesin ja näe missuguse näo ta tegi. Meie ajal on neid n.n. ütlejaid palju, aga tegijaid liiga vähe.
Kui ma kõrvalt Urvaste koguduse asja loen ja jälgin, siis on tunne, et Urvastes lavastatakse järjekordset lärmi ja kõmu oma kiriku ja oma õpetaja arvel ja osa rahvast nähtavasti tunneb sellest suurt häädmeelt, kuidas kõik laguneb, puruneb, hukka läeb jne. Uhkustatakse, et koguduse täiskogu sõimas, kisas ja võib olla isegi vandumise muusika helidel kestis kella 12 kuni 10 ööseni ja et igamees sai siis õpetajale, nõukogul, juhatusele, organistile jne. ütelda oma südametäie ära: Ainult viha ja kätetasumise iha on mängul olnud. Aga eks ole kirjutatud, et armastus jääb neist kolmest järele ja ta on ka kõige suurem. Urvaste rahvas ei ole armastuse pääle mõtelnud ja on selles lapselikus usus olnud, et Jumala riigi asja aetakse samade abinõudega, nagu poliitika asju. Poliitika alal inimesed matertavad teine teist, sõimavad, on ülekohtused, teavad ainult halba kaasinimesest kõnelda.
Kiriku kohta kõneldakse, et sääl ei tohi poliitikat olla ja järjelikult ka poliitika mürgiosi, aga ometi tullakse asju ajama meeleolus, kus igamees kivi taskus kannab, et parajal ajal pihta anda. Ma tahaksin küsida, mispärast ei ole Urvaste rahvas oma täiskogule tulnud mõttega, et otsida abinõusid koguduse elu tervenemiseks, piir panna lahkusuliste levinemisele, sest iga koguduse liige peab tingimata oma hingekarjasele abiks ja toeks olema: Ja kui kogudus seda on, siis on temas armastus Jumala vastu ja see meeleolu avaldab ennast ka koguduse ja tema täiskogude elus. On vale arvamine, et rahva usuline elu ennast ei ilmuta tema elus, ettevõtetes jne. Sest usk on ju lõpuks jõud ja see jõud liigub ainult armastuse suunas.
Küsitakse – kas on tarvis, pahandust? Aga ma seaksin selle küsimuse teisiti, kus on Urvaste rahvas, sinu armastus? Mingu Urvaste rahvas kõik sõbralikult kokku ja kaaluge nelipühi küsimusega – mehed, vennad, mis peame meie tegema? – oma vaimuelu asjad läbi ja ma usun, et nad leiavad selle pääle vastuse – armastust on vaja.
Erapooletu.

Võru Teataja 27. august 1931
Urvastes võetaks ette kirikukatsumine.
Praostkonna sinodi õpetajate konverents 25. aug. otsustas Urvastes lasta ette võtta kirikukatsumist novembrikuul. On ju õp. Valk jõudnud oma kogudust kirikust välja kõnelda ja sellep. on hädatarvilik, et Urvaste asjad õigesse rööpasse viidud saaksid.

No comments: