Friday, August 8, 2008

Vargus, kakelus ja enesetapp - kõik ühes lehenumbris

Võru Teataja 9. august 1928
Urvaste varastekamp tabatud
Kahe aasta eest varastatud kraam kätte saadud.
Paari aasta eest pandi Urvaste, Linnamäe, Kooraste ja selle ümbruskonnas terve rida vargusi toime, mis kuni siiaajani jäi avalikuks tulemata. Alles neil päevil tabati siin terve varaste “polk”. Arvatavasti on nad olnud ligemas vahekorras tolleaegse röövmõrtsuka Paul Jalasega ja üheskoos hulk murdvargusi ning aidalõhkumisi korda saatnud.
Umbes 2 aastat tagasi pandi aidalõhkumised toime Linnamäe vallas “Luukase-Saare” talus hra Mustil ja Kooraste-Kaagvere vallas hra Tikkeril. Kuni selleajani jäid ka need vargused selgumata.
Nagu välk selgest taevast – sama ootamatult ilmusid nüüd politseinikud Urvaste ja Rebase asundusse. Ootamata olid ka tagajärjed. Läbiotsimisel leiti P. Vaga korterist Tikkeri poolt varastatud kraami.
“Kampameestena” on Urvastest järgmised isikud olnud: Paul Vaga, August Jõgisoo, ja Robert Oja. Kõik need “härrad”on kuni kohtuotsuseni vanglasse paigutatud.
“Parasiitidest” vabanedes võib Urvaste ja selle ümbruskond jällegi vabamalt hingata.
-s-

Võru Teataja 9. august 1928
Urvaste meeste suvepuhkus Võru kartseris
Laupäeval 4. aug. viibisid kaks Urvaste “mürtsumeest” Karl Pittin ja Aleksei Bless Antsla restoranis. Lõpptuelmusena tekkis mürtsumeeste ja restoranis viibijate vahel kakelus, mille pääle politseinik kohale toodi. Tehti protokoll ja kaklejad saadeti otsemat teed Võrru. Avalikus kohas kaklemise pärast tuleb neil nüüd kummalgi üks kuu vanglas meelt ja “pääd” parandada. Praegusel kibedal heinaajal kulub tingimata suvepuhkus ära.
Kõrvalseisjatest said kannatada Koigo mehed Karl Sõna ja Kornelius Kleemann. Ilma sõnalausumata pisteti Karl S-le hoovis tühi vankrimääre tünn pähe – kuna Korn. Kl mantel puruks rebiti. Mehed esinesid kahjutasu nõudmisega.
-s

Võru Teataja 9. august 1928
Enesetapp Vaabinas
Viinajoomise kurb lõpp
5. augustil lahkus kodust Jukk Raat ja müües ilma naise teadmata oma ainukese lehma, et saada raha viina ostmiseks. Saades raha läks ta õllekauplusse ja säält edasi M. tallu, kus peeti suurejoonelist simmani.
Sõpradega edasi juues oli üks kaaslastest mehe joobnud olekut kasutades ülejäänud raha omale võtnud. Koju jõudes ja kainenedes arvas J. Raat rahakaotamise pärast kõige parema tee olevat oma eluküünalt kustutada, mida ta poomise läbi 6. augustil varahommikul korda saatis.

No comments: