Sunday, August 31, 2008

Kae kust action Urvastesse jõudis

Võru Teataja 1. september 1928
Hobusevargad tabati Urvastes
Vargad osutusid mustlasteks
Läinud nädalal varastati Lätimaal Volmari maakonnast Kööna vallast talunik Beresin’il kaks hobust umbes 800 krooni väärtuses. Viibimata sõitsid vargaid taga ajama Läti politseinikud ühes Taagepera konstaabel Suitsuga. Reis lõppes tagajärjerikkalt. Varastele saadi jälile, sest umbkaudu oli teada, et nad olid mustlased. Tagaajamine oli õige suurte raskustega seotud, sest tihti – jälgede kadumise tõttu – tuli hulk maad jalgsi mööda metsi ja heinamaid jooksta. Kuid kindel tahtejõud ja energiline tegevus aitasid asja lõpulikult lahendada.
Paaripäevalise ennastsalgava tööga jõuti lõpuks Urvaste ümbruskonda.
Lõpptulemus – tabati hobusevargad ühes varastatud hobustega Urvaste valla Koigu asunduse riigimetsast. Varastekes osutusid mustlased – Siimann’ide perekond – isa, ema ja poeg, kuna neljas asjaosaline tabamisel põgenema pääses. Tabamine sündis parajasti momendil, mil mustlased olid jällegi edasi minemas – veel mõni minut ja kõik oleks hilja olnud.
Hobused olid viimase võimaluseni ära kurnatud, sest mustlased kihutasid öö-päeva jooksul umbes 160 kilomeetrit maha.
Mustlased olid eriti külmaverelised, sest käisid juba tabamispäeval Koigu asunikkude pool hobuseid vahetamas, kuid, et mustlastel hobusepassid puudusid, ei olnud kellelgi usku vahetada.
Et käesoleval aastal Kööna vallast juba 6 hobust avrastatud, arvatakse, et neil mustlastel veel teisigi patte hobusevarguste suhtes südamel lasub.
Olgu veel täheldatud, et viimasel ajal Urvaste Koigu ümbruskonda õige palju mustlasi sigines. Lugu seisis nimelt selles, et paari aasta eest võttis keegi kohalik asunik oma juurde mustlased talvekorterisse, kuna pärast kogu ümbruskond viimaste all kannatas.
Näis, vast ehk nüüd vabaneb Koigu noist “tsiganitest”, sest praegu on küll nad silmapiirilt, kui luuaga pühitud.

No comments: