Thursday, January 12, 2012

Haridusseltsidel täpselt 10 aastat vahet


Võru Teataja 12. jaanuar 1922
Urvastest
1.jaanuaril s.a. pidas Urvaste rahvahariduse selts oma avamise koosolekut, Urvaste valla algkooli ruumides. Rahvast oli haruldaselt palju, ruumikas koolimaja oli inimesi tungil täis. Rõõmustavaks nähtuseks tuleb lugeda, et ka vanemaid inimesi ja taluperemehi rohkel arvul koosolekule oli ilmunud.
Koosoleku juhatajaks valiti üliõp. Joh. Kerge, kes kõnega esines, meeldetuletades seltsi otstarvet ja tähtsust. Selle järele tõi kapten Soo lühikese ja kujuka ülevaate Eesti rahva minevikust, iseäranis tähelepannes vaimlise töö arenemist ja selle tähtsust edaspidises rahvaarenemise käigus. Koosolijaid põhikirjaga tutvustas hra Sõrmus. Liikmeks astus üle saja isiku, mis elavust tõi ja huvist seltsi vastu tunnistust andis. Juhatuse valimine sündis kinnisel hääletamisel ja valiti: üliõp. Joh. Kerge, vallakirj. Vold. Sõrmus, talupidaja Julius Prisko ja asunik Hussar. Eesti noorsoo liidu „Siiriuse“ nimel soovis seltsile õnne ja jõudu hra Keller. Kord koosolekul oli kaunis eeskujulik ja vagane, kuigi ka seal omad „Joonased“ ja „Vanjad“ ei puudunud, kes alguses seda iga moodi kõiksuguste väiklaste nõudmiste, ettepanekute ja protestidega, mis isiklist laadi, rikkuda püüdsid. Korraldajatele tohiks küll ette heita seda, et ruum kütmata, külm ja pool pime oli, mis koosolijatele selle poolest õudse tundmuse jättis. Loodame, et uus selts väiklastest omavahelistest tülidest kõrgemal seisab, mis siinsetes seltsides harilikuks nähtuseks on. Selleks õnne, jõudu ja püsivust! Agricola.

Võru Teataja 12. jaanuar 1922
Uue-Antslast.
1.jaan pidas Antsla haridusselts oma kümne aasta juubeli pidu. Pidu eeskava oli mitmekesine: kanti ette meeste- ning naiskoori laulud ja tubli näitemäng. Pidusöögist, mis maitserikkalt korraldatud, võtsid osa peale seltsiliikmete paljud kutsutud võõrad esitajad teiste naaber valla seltside poolt. Pidulauas peeti rohkesti kõnesid ja sooviti õnne ja jõudu, et selts edaspidi veel paremate tagajärgedega töötaks kui tänini. Selts on kümne aasta jooksul, olgugi et osa seda aega sõja kestvusel mööda saatis, millal tegevus harilikult seisma jääb, üsna jõudsasti töötanud: pidusid ja kõneõhtuid toime pannud, raamatukogu avanud ja seda aeg-ajalt täiendanud.
Piduline a-e.

No comments: