Saturday, January 21, 2012

Kirikuelust korraga Võru Teatajast ja Ugalast



Võru Teataja 21. jaanuar 1932
Juhatus selgitab Urvaste kirikuelu.
Lühike ülevaade asjade tõelisest käigust.
Urvaste koguduse nõukogu palub meid järgnevat avaldada: korduvalt on ajalehis, eriti „Elu’s“ ilmunud artikleid, mis on täis kiriku ja õpetajavastast vaenu ja sihilikkust. Asi sai alguse sellest, et end. nõukogu esimees hra O. Kõiv tahtis organisti kohale, maksku mis maksab ametisse panna oma naisevenda O. Kripsoni. See asi aga ei meeldinud suurele hulgale koguduse liigetele, sest isiklikud huvid olid käegakatsutavad ja täiskogu koosolekud 12. juulil ja 9. augustil mõistsid sarnase teguviisi rõhuva häälteenamusega täielikult hukka. Et ka õpetaja julges hra Kripsoni organistiks valimisele vastu seista – milleks temal omad põhjused, - mobiliseeriti nüüd juba kõik jõud õpetaja vastu ja esimehe mõjutusel oli nõukogu oma koosolekul 24. aug. m.a. täiskogu päevakorda ülesvõtnud õpetaja vallandamise küsimuse. Täiskogu koosolekul 27. sept saigi õpetaja vastane rühm kuue häälelise enamuse ja otsustas õpetaja vallandada, mis teostus ainult selletõttu, et paljud kog. liikmed olid koosolekult, mis liiga pikale venis, lahkunud. Selle otsuse tühistas aga hiljem konsistoorium, kui mitte kirikuseadustega kooskõlas oleva. Kallaletungid õpetajale võtsid aga koguni sihiliku ja viisakuseta tooni ja leidus ütlusi õpetaja aadressil, mille kohta tahtmatult pidi pääd vangutama. Isegi niikaugele oli mindud, ja kirjutati „Elus“, et õp. olla öelnud koosolekul „meie riigikord on mäda“ ja õpetaja ei tunnista maksvat riigikorda, mille kohta kõige kategoorilisemalt kinnitame, et sarnaseid sõnu õp. ühelgi koosolekul öelnud ei ole.
Lõpuks, mis puutub ajalehtede kirjutiste sellese osasse, et oleks nii mõndagi kiriku juures teha, siis ei ole see kellegi saladuseks. Tõesti oleks musikaalse külje tõstmiseks tarvis uut orelit ning vajaks ka kirik remonti, kuid kõiges selles ei maksaks süüdistada ainult õpetajat, vaid see on enam nõukogu asi ja oleneb rahalisest seisukorrast.
Juhatus

Lammas varastati
Urvastes Rebasepalus ööl vastu 19. jaanuari. Kahju 10 krooni.


Ugala 21. jaanuar 1932
Urvastes uus koguduse juhatus.
Täiskogu koosoleku vastu protesteeritud.
Paistab, et Urvaste kirikutülid ei lõpe veel uue juhatuse valimisega. Uues juhatuses on R. Rinken, Ernst Keller, Aug. alop, P. Albrecht, Arn. Palits ja J. Jürgenson. Viimase täiskogu koosoleku vastu on protesti avaldanud Osv. Kõiv ja P. Albrecht. Protest näib olevat küll kõikuval jalal, kuid kes teab, võib-olla kannab tagajärgi, kuna kiriku asjus võib ju vahel ka imet sündida.

No comments: