Thursday, January 19, 2012

Uus juhatus, kuid ikka protestid

Võru Teataja 19. jaanuar 1932
Urvaste koguduse uus juhatus ametisse asunud.
1.maiks s. a. seatakse sisse alaline organisti amet.
Nagu teada, valiti enne jõule Urvaste koguduse nõukogusse ⅓ uusi nõukogu liikmeid lahkunud vanade asemele, kes vanaduse järele põhikirja kohaselt välja langesid.
Nüüd on praegune kirikunõukogu oma esimese koosoleku pidanud ning uus koguduse juhatus valitud. Nüüdsesse koguduse juhatusse kuuluvad: Ernst Keller, esimees; Rein Rinken, abi-esim.; Aug. Alop, kirjatoimet.; P. Albrecht, abikirjat.; Arn. Pallits, kassap. ja J. Jürgentson, abikassap.
Koguduse nõukogu otsustas tekkinud koguduse kriisist ajalehtedele informatsiooni saata, kuna muidu tõele mittevastavaid kirjutusi avaldatakse.
Ka on koguduse nõukogu tarvilikuks tunnistatud alaline organisti amet koguduse juures sisse seada, kusjuures organist elama asub õpetajamajasse. Organist otsustati 1. maiks s.a ametisse panna. Kuni siiaajani, pääle köster J. Vassila surma, on seda kohust täitnud vaheldumisi mitmed asetäitjad, kuna käesoleval korral organisti kohusetäitjana ametis on J. Kolk, Urvaste-Koigu kooliõpetaja.
Et vastu tulla kodanikkude soovi videle on koguduse nõukogu otsustanud surnuaeda igasugusest rämpsust vabastada, ning soodsamate matmispaikade saamiseks on raiumisele määratud kabeli Uhtjärve poolsel kaldal olevad võsastikud ja puud, mis enampakkumise teel 24. jaanuaril 8 üksiku osana müügile määratud. Saadud summad võetakse eelarvesse tarviliste paranduste summadeks hoonete juures, mis remonti vajavad.

Protest Urvaste täiskogu koosoleku vastu.
Protesteerivad Osv. Kõiv ja P. Albrecht.
Urvaste koguduse juhatus on saanud konsistooriumilt Osv. Kõivu ja P. Albrechti protestikirja. Nagu sellest näha, protesteerivad eelnimetatud kog. liikmed nähtuses, et koguduse täiskogu koosolekust 20. dets olla osa võtnud koguduse liige Emma Urb, kellel aga sellekohast õigust ei olevat, kuna tema ei olla aastat aega koguduse liige olnud, nagu seda põhikiri ette näeb.
Sellega nähtavasti tahavad protesteerijad viimase täiskogu tühistamist kätte saada.
Nagu selgunud, on kog. liige Urb kogu aeg Urvaste koguduse hingekirjas seisnud. Põhikiri aga nõuabki, et liige „vähemalt üks aasta“ hingekirjas peab olnud olema, ning liikmemaksud on Urb korralikult ära tasunud.
Nähtavasti ei ole asjaosalised § 24. mitte terasemalt silmanud ning siit välja lugenud, et peab „koguduse liige“ olema, kuna aga tegelikult „1 aasta hingekirjas“ on“.

No comments: