Thursday, July 7, 2011

Võimas laulupidu Uhtjärve kaldal - toimunud!


Võru Teataja 7. juuli 1931
Uhtjärve kaldal kõlas urvastlaste laul.
Tuhandeid inimesi laulupeol. Ilm püsis kogu aeg võrratult ilus.
Pühapäeval peetud Urvaste kihelkondlik laulupäev õnnestus üldjoontes hästi. Kuigi tegelikult kokkutulnud lauljate arv ülesantud normini ei küündinud, kõlasid laulud selle eest ilusasti ja publiku osavõtt üldkontserdist oli ootamatult rohke.
Laulupäev algas hommikul pasunakooride mänguga kirikutornist. Juba varakult hakkas kokku voolama rahvast. Kaugemalt saabuvad veoautod ja autobused, tungil täis pidulisi, ligema ümbruskonna rahvas ruttab kohale küll jala, hobustel ja jalgratastel. Viimaseid üksi võis sellekohasel hoiuplatsil umbkaudselt arvestada 200-300, lihtsalt hiigla ladu kabeli väravate ees.
Kell 1 päeval algas kontsert kirikus, mis rahvast tungil täis kogunes. Pühalikult kõlasid vaimulikkude laulude ja mängu helid ning rahvas kuulas hardumuses.
Kogu aeg aga kestis inimeste juurdevool. Saabus hobuseid, saabus autosid küll Võrust, Valgast ja mujalt. Üksi Võrust oli kohal rida veoautosid ja autobusse. Kella neljaks, mil pidi algama üldkontsert, oli kogu kirikuesine, kabel ja võrratu ilus Uhtjärve kallas kaetud inimmurrust. Jalutati, vesteldi, istuti laagris ja võetu kehakinnitust. Ainult kabeli liivased teed tõstsid rängalt tolmu, ähvardades kinni matta hinge.
Kella neljaks tõuseb elevus haripunktile. Rahvahulgas askeldavad mesilastena laulupäeva korraldajad, kiriku juurest hakkab peoplatsile muusika saatel ja lippude varjus liikuma rongikäik. Kabelil peatub rongikäik viivukeseks, mängitakse surnute austamiseks leinakoraali.
Peoplatsil tõuseb varsti juhatajapulti Peeter Laja ja ühendkoorilt kõlab lauljate tervitus. Päike põletab lagedast taevast võrratu palavalt ning higistavad lauljad ja higistab publik. Paljud otsivad päikselõõma eest varju ümberkaudsete puude ja võsa all.
Kuigi ühendkoor võrdlemisi väike, kõlavad laulud üsna võimsalt ja hästi. Huviga kuulatakse ka pasunakooride ettekandeid. Peokõne pidas maavalitsuse esimees A. Kohver. Alles kella 7 saab laulukava läbi ja rahvas hakkab laiali valguma, kes koju, kes vabaõhuetendust ootama.
Arvulised andmed
ei ole veel selgunud. Igatahes on laulupäev annud tubli ülejäägi, sellega ka majanduslikult õnnestunud.
Ülesantud segakoorid olid kõik kohal, aga vähemas koosseisus, nii et lauljate arv kuni 270 tõusis. Lastekoore tuli 4, pasunakoore 4 umbes 50 mängijaga. Uudiseks oli naiskoor Kärgulast hra Villemsoni juhatusel.
Publikut oli rohkesti. Kirikukontserdile müüdi ligemale 700 maksulist pääsetähte. Üldkontserdi publikut võis arvestada tuhandetesse. Ka õhtusest vabaõhuetendusest oli osavõtt suur.

No comments: