Monday, July 18, 2011

Organistide võitlus?


Võru Teataja 18. juuli 1931
Urvaste kogudus ja ta kaks organisti.
Pääkoosolek avaldas nõukogule umbusaldust.
Ax. Kripsoni asemel J. Kolk organistiks kinnitatud.
Neil päevil pidas Urvaste kogudus oma täiskogu koosolekut. Kuna väljakuulutatud ajaks tarvilikku arvu liikmeid koos ei olnud, siis avati teistkordne koosolek tund hiljem s.o. kell 2 päeval.
Koosoleku juhatajaks valitaks Ernst Keller ja protokolleerijaks Aug. Alop – mõlemad ühel häälel.
Suuremaid vaielusi kutsus esile 1931. a eelarve ja nimelt koguduse organisti palga suhtes. Nimelt ei tõusnud senise organisti J. Kolk’i aastap. mitte üle 150 kr. Nüüd oli aga eelarvesse võetud organisti palga summa 360 kr. Sellepärast otsutadakse eelarve tagasilükatuks tunnistada ja kinnise hääletusega võetakse organisti palgana vastu 200 kr. aastas.
Päevakorra kolmas punkt on juba sõna tõsises mõttes „sõna-sõda“ ja selle on kutsunud esile kirikunõukogu teguviis, - Axel Kripsoni valimise pärast organisti kohuse täitjaks, kes hiljuti teatavasti Kanepist Uue-Antslasse elama asus. Nagu teada, on koguduse nõukogu kevadel märtsi kuul s.a. valinud Urvaste Ev. Luth. koguduse organistiks Urvaste-Koigu algkooli õpetaja J. Kolk’i ning viimane on omas ülesandes täiesti kompetentne olnud. Kuna J. Kolk, kui kooliõpetaja, oma elukutse kõrvalametina on koguduse organistiks asjaarmastajana tegutsemas olnud, siis on tema ka sootu väikese palgaga (s.o. ligi 150 kr. aastas) leppinud. Nüüd on aga koguduse nõukogu teguviisiga hakkama saanud, et on ilma vastavaid kuulutusi välja panemata J. Kolk’i ja A. Kripsoni poolehoidu proovile pannud s.o., on valitud Kripson organistiks, kellest ka ajakirjanduses juba räägitud. Koguduse täiskogu aga, asja kaaludes ja leides, et A. Kripson (kes teatavasti nõukogu esimehe ligemaid naise sugulasi) on sihilikult ametisse valitud ilma et viimase vastuvõtlikust organisti kohale oleks arvestatud – otsustas Urvaste Ev. Luth. koguduse organistiks määramata aja pääle kinnitada senist organisti J. Kolk’i.
Lõpuks tuleb küsimus, mispärast Kripson ise isiklikul (kirjalikult)kirikunõukogu ees esines ja organisti valimised ülesse tõstis ja kas tema ei oleks võinud näiteks Kanepis Tinn’i asemel säälsele koguduse organisti kohale kandideerida? …
Väga võimalik, et kirikunõukogu esimees O. Kõiv täiskogu otsuse vastu protesteerib, millega J. Kolk organistiks kinnitatud, nagu esimene seda isiklikult koosolekul tähendas – siis ei imetle meie siin mitte, kuna teame, et sugulased ikka üksteiste eest püüavad seista!
Koguduse liige.

No comments: