Thursday, December 16, 2010

Päris põhjalik tulekahi:(

Võru Teataja 16. detsember 1930
Tulekahju Urvastes
Lagunenud ahi põhjustas õnnetuse. Kogu kahju 2995 kr.
Kustutamisel sai üks mees raskeid tulehaavu.
12. detsembril põles Urvastes Ala-Kerge talus Karl Kerge päralt olev rehi maani maha. Tuli sai alguse arvatavasti küdevast reheahjust. Omaniku kahju tõuseb 2995 kroonini.
Nimetatud talus oli parajasti linu kuivatamas P. Zimmer, kel omal rehte pole. Ta oli reheahju kütmise lõpetanud ja rehest lahkunud, ilma et midagi kahtlast oleks märganud ja toa juurde läinud, mis sammu sada või rohkem rehetoast kaugemal.
Tuld märgati niivõrt hilja, et päästa ei suudetud peaaegu mitte midagi.
Nii põles ära omanik Karl Kergel mitmesugust kraami 400 krooni väärtuses. Samuti põlesid ära Arnold Jeeretsi, Jaan Hõraku ja Peeter Zimmeri päralt olevad linad, kogusumaas, 95 krooni väärtuses.
Tule kustutamisel on saanud raskeid põletishaavu Peeter Zimmer, kes mitmesugust inventari katsus päästa. Kuidas tuli just küdevast ahjust alguse sai, on selgitamata, sest kedagi pole silmapilgul rehetoas viibinud. Rehe ahi oli niivõrt lagunenud, et säält leegid välja pääsesid ja tulekahju põhjustasidki.
Hoone oli tulekahju vastu kinnitatud Urvaste tulekahju juhtumiste vastastiku avitamise seltsis 750 krooni eest, kuna muu vallasvara ja inventar, mis tules hukkus, olid kinnitamata.

Võru Teataja 18. detsember 1930
Tuli nõudis ohvri.
Eelmises lehes kirjutasime tulekahjust Urvaste vallas, Ala-Kerge talus, kus kustutustööde juures raskeid tulehaavu sai Peeter Zimmer. Nimelt langes Peeter Zimmerile, kui ta põlevast hoonest kraami oli väljatoomas, põlev palk seljale. Ka muidu põletas ta ennast siit-säält. Vigastused olid niivõrt rasked, et ta hiljem suri.
Kadunu oli pärit Urvaste vallast, Luuke talust.

No comments: