Friday, December 10, 2010

Mõistlik jutt seltside teemal, raskesti teostatav küll

Võru Teataja 11. detsember 1930
Urvaste seltskondlik tegevus.
Igasuguseid seltse on palju. Ühinemine seltside vahel tarvilik.
Ei või just öelda, et Urvaste oleks kultuuriliselt mahajäänum. Siin on organisatsioone ja ühinguid enam kui küll. Võtame näiteks kõige elujõulisema seltsi Eesti Noorsoo liit „Siiriuse“, kellel juba omal väike majake n. n. „rahvamaja“. Temale järgneb tegevuse poolest Urvaste Rahvahariduse selts, kellel on olemas puhkpillide orkester. Edasi oleks „surnult sündinud“ laulu-mängu selts „Kõla“, „Siiriuse“ ja Haridusseltsi ja segapaarituse tagajärg. Nimeliselt on see „sohilaps“ praegu veel olemas, kuid tegelikult surnud ja varandusegi „Siiriusele“ kinkinud.
Need oleks nõnda ütelda hariduslised organisatsioonid. Nende kõrval on terve rida majanduslisi ühinguid, nagu: Urvaste turbaühisus, kaks masinatarvitajate ühisust j. t.
Arvestades aga valla suurusega, näib nii, et neid ühinguid ja seltse on liiga palju, eriti hariduslisi, kelle sihid ühed ja samad. Sellest seisukohast väljaminduna tuldi otsusele, et oleks vaja seltsid ühendada ja viidigi „Siiriuse“ ja Haridusseltsi liitumine läbi, asutades uus organisatsioon laulu-mängu selts „Kõla“.
Mõned tegelased aga arvasid uue „arfa“ lipu alla mitte astuda, vaid pidasid paremaks uuesti asutatud ühing lõhkuda, mis teostuski. Sellega saadi kahele ühingule veel kolmas juurde!
Nüüd on seisukord sarnane, et Urvaste seltsid võiks jälle ühendamise pääle mõelda. Nimelt põles möödunud suvel Urvaste algkoolimaja ära, mis oli Haridusseltsi pidude pidamise kohaks ja sellega on viimane täiesti lagedal. Siin võiks ruumide suhtes vastu tulla liit „Siirius“, kuid et siis aga pidude rohkus suureneks, mis rahval üle jõu käiks, siis oleks soovitav, et mõlemad ühineks. „Siiriusel“ on seltsimaja, Haridusseltsil puhkpillid ja mitmeid sorti lavatarbeid, nii et kumbki selts ei kaotaks midagi, vaid sellega võidaks kogu Urvaste …

No comments: