Monday, December 6, 2010

Kohtu ees, kaks artiklit samast süütamisest

Võru Teataja 6. detsember 1930
Vaabina süütaja 42 kuuks vangi.
K. Raagi patud kohtu ees.
Käesoleva aasta 20. septembril süttus Vaabina vallas Kurgsoo asundustalu põlema, mis kuulus Jakob Tiituse pärandustombule. Energilise tegevuse järele suudeti küll tulele piir panna, kuid süütamine oli ilmne. Nimelt langes kahtlus Tiituse väimehele K. Raagile, kes ka politsei poolt peatselt arreteeriti. Eile tuli K. Raagi vastu tõstetud süüdistus Tartu-Võru Rahukogu kriminaalosakonna Võru väljasõidu istungil arutusele, kus kohus süüaluse 3 ½ aastase s. o. 42 kuuse karistusega karistas.

Elu 6. detsember 1930
Raske karistus Vaabina tulesüütajale.
Mees ootas, kuni kana munes.
Möödunud sügisel süttus põlema Vaabina vallas asuv Tiituse pärijatele kuuluv küün, minutit 10 hiljem ka elumaja pööningult. Juurderutanud inimesed tundsid pööningul petrooleumi lõhna. Sääl ühes kastis leiti väike „hundisilm“ – plekist suitsulamp. Lambi ümber leidunud ka söestunud takku. Ka kastil olnud põhi põlenud. Korstna ja vähe varem köetud ahju juurest tuld ei võinud väljapääseda, sest lagi oli terve ja tulest puutumatu. Tekkis kahtlus süütamises.
Talu tähtsamaid pärijaid polnud kodus, oli vaid perenaise väimees Raag ja üürilise Reimani perekond. Politsei kahtlustas kohe Raagi ja Tiituseid, sest talu hooned ja küün olid kindlustatud kõrgelt, viimati 3500 krooni eest. Päälegi olnud ka küünis leiduv vili 650 kr. eest kinnitatud.
Süüdistatav, Karl Raag – juba varem kord kahtlustatud ühes süütamises – end eeluurimisel süüdi ei tunnista. Kuid et teda süütamise eel küüni juures nähtud askeldamas, siis leiti küllaldaselt põhjendatukd tema vastu kohtus süüdistuse tõstmine.
Tartu-Võru rahukogu istangul 5. dets. oli asi Tartu-Võru rahukogus arutusel. Ka siin eitas kahtlusalune enda süüd, võttes vaid õigeks küüni juures käimist. Esimest korda käinud küüni juures mune otsimas. Pidanu tükk aega ootama kuni kana munes. Teistkorda õiendanud omi asju, mille juures üks tunnistaja naisterahvas teda seganud.
Pööningul enne tulekahju käies tekkinud suitsu pärast, teatanud säält alla, et kõik on korras. Mõni minut hiljem aga pääses juba tuli lahti.
Kohus leidis süüaluse süü küllalt tõendatud olevat ja karistas Karl Raagi 3 a. 6 kuulise vangirooduga ja õiguste võtmisega.



Võru Teataja 6. detsember 1930
Uue-Antsla kohtunikud.
Uue-Antsla vallakohtunikkudeks valiti volikogu poolt August Krevald, Juhan Rosentahl, Julius Marits ja Karl Sollmann.

No comments: